U burnom tjednu na svjetskim burzama cijene dionica ponovno pale

Nagle promjene smjera na tržištu, oštri padovi i snažni usponi cijena dionica u samo nekoliko minuta bili su prošloga tjedna uobičajene pojave na svjetskim burzama, što je posljedica strahovanja od širenja dužničke krize u eurozoni i nove recesije.

 

Na Wall Streetu je Dow Jones indeks prošloga tjedna pao 1,5 posto, na 11.269 bodova, dok je S&P 500 potonuo 1,7 posto, na 1.178 bodova, a Nasdaq indeks 1,0 posto, na 2.507 bodova.

Prošli je tjedan bio najnestabilniji od financijske krize 2008. godine. Čak četiri dana zaredom Dow Jones indeks skakao je ili padao više od 400 bodova. Na samom početku tjedna Dow Jones potonuo je više od 630 bodova, što je po bodovima njegov šesti najveći dnevni pad u povijesti.

U utorak se činilo da je tržište pronašlo podršku, nakon što je središnja američka banka Fed, u dosad nezabilježenom pokušaju 'hlađenja' tržišta, obećala da će ključne kamate još najmanje dvije godine ostati rekordno niske.

 

Crna srijeda

No, već su u srijedu cijene dionica ponovno oštro pale jer su slabi makroekonomski podaci izazvali strahovanja od izbijanja nove recesije u američkom gospodarstvu.

Ulagači se plaše da će zakasniti s kupnjom dionica kada tržište dotakne dno ili s prodajom kada dođe do pada cijena, pa se ponašaju kao u čoporu. No, strah je znatno snažnija emocija, pa su prodaje pri padu cijena nešto jače nego kupnje pri usponu - objasnio je tu hirovitost na tržištu Carlton Neel, menadžer u fondu Virtual Investment Partners.

 

Kreditni rejting SAD-a i Francuske

U prvoj polovici ove godine bruto domaći proizvod SAD-a porastao je samo 0,8 posto na godišnjoj razini, što je njegov najsporiji rast od kraja recesije u lipnju 2009. godine. Rast industrijske proizvodnje i potrošnje stanovništva dramatično su se usporili posljednjih mjeseci.

Ulagače je prošloga tjedna na rasprodaju dionica natjerala i dužnička kriza u Europi jer su se na tržištu proširile špekulacije kako će nakon SAD-a i Francuska ostati bez najvišeg AAA kreditnog rejtinga. Premda su to rejting agencije opovrgnule, francuski predsjednik Nicolas Sarkozy prekinuo je godišnji odmor i na izvanrednoj sjednici vlade obećao oštro smanjenje državnoga duga.

No, rast francuskog gospodarstva se usporava, a vlada proteklih godina nije uspjela smanjiti proračunski deficit koji je lani dosegnuo 7,1 posto bruto domaćeg proizvoda. Niti jedna druga članica eurozone s najvišim, trostrukim A rejtingom nema veći državni dug od Francuske – oko 85 posto BDP-a.

 

Zabrana 'short-selling' trgovanja dionicama

Oštar pad financijskog sektora natjerao je u petak vlasti u Francuskoj, Italiji, Belgiji i Španjolskoj na zabranu špekulativnog, tzv. 'short-selling' trgovanja dionicama financijskih tvrtki. Zahvaljujući tome, ali i procjeni ulagača da su cijene dionica ipak pale preduboko, u četvrtak i petak su S&P 500 i Dow Jones indeks porasli, što je njihov prvi dvodnevni rast od 22. srpnja.

To, kao i smanjenje obujma trgovanja budi nadi u smirivanje tržišta.

Slabljenje obujma trgovanja pokazuje da su ulagači nešto sigurniji. Nadaju se da je rasprodaji dionica došao kraj, da će se tržište stabilizirati, a potom i porasti. No, prije eventualnog novog rasta, tržištu je potreban remont i obnavljanje temelja - kaže Ken Polcari, direktor u tvrtki ICAP Equities.

 

Faza korekcija cijena

Nakon pada cijena dionica treći tjedan zaredom, sva tri najvažnija indeksa na Wall Streetu u minusu su više od 10 posto u odnosu na njihovu najvišu ovogodišnju razinu, dosegnutu krajem travnja. To znači da je tržište u fazi korekcije cijena na niže, dok bi njihov pad za više od 20 posto značio da su na tržištu zavladali 'medvjedi'.

I na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna pale. Frankfurtski DAX potonuo je 3,8 posto, na 5.997 bodova, a pariški CAC 2,0 posto, na 3.213 bodova. No, londonski FTSE indeks ojačao je 1,3 posto, na 5.320 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna potonuo 3,6 posto, na 8.963 boda. (Hina/dk)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox