U Plivi ne žele o financijskim rezultatima

Pliva je u ovoj godini proizvela 4,3 milijardi tableta, a u 2012. godini očekuje rast proizvodnje od 30 posto i početak gradnje nove tvornice u Novom Marofu, rekao je predsjednik Uprave Plive Matko Bolanča na današnjem susretu s novinarima.

Zadovoljni smo postignutim proizvodnim rezultatima koji su popraćeni i dobrim financijskim pokazateljima, rekao je Bolanča. Više o financijskim rezultatima nije želio reći, zbog burzovnih pravila.

Rast izvoza

Prema njegovim riječima, cilj Plive je stvoriti kapacitet za proizvodnju 20 milijardi tableta godišnje, a zna li se da se u Hrvatskoj godišnje potroši oko dvije milijarde, jasno je da je orijentacija Plive izvozna. Bolanča kaže da Plivin izvoz raste pogotovo u Sjedinjene Američke Države gdje su najveći Plivini konkurenti proizvođači iz Indije i Kine. Uz Ameriku, glavno izvozno tržište za Plivu je Rusija.

Komentirajući situaciju na hrvatskom tržištu, Bolanča je kazao kako je ono po volumenu i financijskim pokazateljima znatno ispod prosjeka susjednih i drugim europskih zemalja. U Hrvatskoj se tako po stanovniku za lijekove troši 167 dolara godišnje, u regiji 320 dolara, a u Njemačkoj više od 800 dolara.

Slično je i s potrošnjom mjerenom kutijama lijekova koja je primjerice u Sloveniji veća nego u Hrvatskoj za 30 posto. U Hrvatskoj se godišnje, po podacima koje je iznio Bolanča, potroši 80 milijuna kutija lijekova i ta potrošnja stagnira u zadnjih pet godina. (Hina/jk)

 

 

 


 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox