Ulagačima će dionice u 2012. postajati sve privlačnije

Negativno raspoloženje i averzija prema riziku još uvijek dominiraju te premije na rizik dionica ostaju na visokim razinama. Zbog toga su analitičari Erste Groupa i dalje oprezno optimistični u pogledu tržišta kapitala u 2012. godini, te dionice regije SIE smatraju atraktivnijima od dionica eurozone.

Kriza državnog duga treba strukturna, dugoročna rješenja; mjere likvidnosti primirit će tržišta i osigurati vrijeme potrebno da se provedu rješenja. Sveukupno, ne očekujemo da će tržišta kapitala doživjeti oporavak jak poput onoga u 2009. godini. Oporavak će nastupiti puno neprimjetnije, dok bi se postupno raspoloženje oporavka trebalo očitovati u performansama tržišta dionica. Bili bismo zadovoljni kad bismo vidjeli da se ovaj učinak polako pojavljuje u prvom tromjesečju 2012. godine, no nećemo biti iznenađeni bude li potrebno i više vremena, komentirao je Henning Esskuchen, suvoditelj Odjela za analizu tržišta kapitala SIE.

Nafta i plin imaju najprivlačnije profile rasta

U ekonomski teškim vremenima, treba se usredotočiti na tvrtke koje još uvijek uspijevaju ostvariti visoki stupanj profitabilnosti, dok istovremeno prikazuju stabilne financijske brojke. Ovo vrijedi za sve naše najbolje austrijske izbore. Atraktivan prinos od dividendi također predstavlja ključan element pri donošenju odluke o investiranju. Prema našem mišljenju, u 2012. godini investitori će preferirati stabilne tvrtke, visoke stope pokrivenosti duga, tvrtke s raspoloživim neto novčanim sredstvima i defanzivna ulaganja,“ rekao je Esskuchen.

Analitičari smatraju osiguranje i telekomunikacije zanimljivim sektorima koji bi i u 2012. trebali dobro poslovati, a pozitivno mišljenje imaju i o komunalnim uslugama regije SIE, barem kao temeljne/defanzivne investicije. Pažnja možda više neće u tolikoj mjeri biti pridavana nekretninama. Analitičari očekuju da će se prodaja stanova i tržište vozila smanjiti u 2012. godini, no potražnja za bijelom tehnikom bi trebala nastaviti rast i u 2012. u skladu s rastom BDP (što posebno vrijedi za Tursku). Maloprodaja hrane jedan je od najdefanzivnijih sektora u kontekstu gospodarskog usporavanja. (PS/JK)

 

 

  

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox