Zaboravite na povišicu i budite sretni ako vam ne smanje plaću

Hrvatska u 2012. godini može očekivati stagnaciju ili blagi realni pad plaća, ocijenila je analitičarka PBZ-a Ana Lokin u okviru PBZ tjednih analiza.

Po podacima Državnog zavoda za statistiku, neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u prvih sedam mjeseci ove godine u prosjeku je iznosila 5.393 kune, što je za nominalnih 1,9 posto više nego u istom razdoblju lani, a realno niže za 0,3 posto.

Takva kretanja u skladu su s procjenom po kojoj bi neto plaća u prosjeku u ovoj godini bila realno niža za 0,3 posto, dok bi s korekcijom za učinak kriznog poreza plaća bila realno viša za oko 2,5 posto.

Do tolikog rasta došlo je zbog ukidanja posebnog poreza i poreznih izmjena, a ne trenda rasta plaća jer su bruto plaće u prvih sedam mjeseci realno pale za 1,1 posto. S obzirom na očekivani ponovni rast nezaposlenosti u jesenskim mjesecima, do kraja godine ne bi trebalo doći do promjena u tome pogledu, napominje Lokin.

Hrvatsko tržište rada vrlo je tromo te reagira na kretanja gospodarstva s određenim vremenskim pomakom, od oko dva kvartala. Kako je 2011. godina niskog rasta BDP-a, nedostatnog da pokrene stvaranje radnih mjesta, a iduća godina imat će tek neznatno višu stopu rasta, u PBZ analizama ocjenjuju da bi, isključivši sezonski utjecaj, tek posljednje tromjesečje 2012. moglo označiti početak oporavka tržišta rada.

U takvim uvjetima malo je vjerojatno da bi nominalni rast plaća nadmašio rast cijena, dok u PBZ-ovim tjednim analizama u 2012. očekuju višu stopu inflacije od ovogodišnje. (Hina/jh)

 

 

 

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox