Zašto je Grčka rupa bez dna?

Nakon osam dana razgovora s grčkom Vladom, Međunarodni monetarni fond i Europska unija odobrili su Grčkoj novu tranšu pomoći koju su uvjetovali novim mjerama štednje, piše Business.hr.

Revizori MMF-a i Europske unije posebno su istaknuli problem javnih poduzeća koja golemim gubicima opterećuju grčko gospodarstvo. U izvještaju se navodi kako gubitaška poduzeća imaju previše zaposlenih s previsokim plaćama.

Slične procjene donio je i njemačaki list Handesblatt koji je izračunao kako zaposleni u 11 najzaduženijih grčkih javnih poduzeća godišnje zarade oko 40.772 eura što je dvaput više od zaposlenika u privatnom sektoru čiji je godišnji prosjek plaće 19.147 eura, piše Business.hr. Većina tvrtki gubitaša prihodom ne može pokriti troškove plaća koji su uvećani zbog velikodušnih dodataka, premija i bonusa koje su sindikati izborili za svoje članove.

Javna poduzeća - rupa bez dna

U svom izvještaju MMF kao poseban problem navodi i grčke željeznice OSE koje su rupa bez dna. OSE je u posljednjih šest godina smanjio broj zaposlenika sa 8000 na 6800, ali je u istom razdobolju gotovo za 40 posto povećao troškove za plaće raznim izdašnim bonusima i dodacima na osnovnu plaću. Primjerice, vlakovođe dobivaju bonus za svaki prijeđeni kilometar, a kao poseban dodatak računa im se ako se tijekom smjene udalje više od 30 kilometara dalje od mjesta zaposlenja (iako se na kraju smjene vraćaju kući), piše Business.hr. List Handelsblatt je izračunao kako se slobodni dani u državnoj željeznici računaju u trajanju od 28 sat dok grčka poduzeća godišnje izgube 795 milijuna eura.

Da povlastice ne uživaju samo zaposleni u željeznicama vidljivo je na primjeru gradskog prijevoza iz Atene. Sindikati su se izborili da tamošnjim vozačima radni dan počne ne kada se pojave na poslu, nego kada od kuće krenu na posao, a mjesečno dobivaju i oko 80 eura za zagrijavanje motora. Još jedan od takvih apsurdnih dodataka je onaj od 4 posto od osnovice koje dobiva tehničko osoblje gradskih željeznica ISAP i to za - pranje ruku! U tom poduzeću prosječna plaća iznosi iznadprosječnih 56.554 eura, a snalažljivi zaposlenici s različitim premijama uz osnovnu plaću od 3901 eura mogu dogurati do 8675 eura, piše Business.hr.

Apsurdni dodaci

U Grčkoj svećenici primaju dodatak na plaću za služenje mise, državni zaposlenici koji rade na blagajnama imaju poseban dodatak ako dođe do manjka u kasi. Zaposlenici Ministastarstva kulture dobivaju dodatak za odjeću, dok zaposleni u pravosuđu dobivaju dodatak ako se brzo i učinkovito riješe sudski predmeti. Vojnici u posebnim jednicima dobivaju dodatak za opasnost, a slično je i s policijom, vatrogascima i obalnom stražom.

Europska unije i MMF sada traže od Grčke da dodatno sreže plaće i ukine bonuse i premije koji su prošle godini iznosili čak 40 posto od 18 milijardi eura koliko je država isplatila za plaće. (J.K.)

 

 

Na što Grci troše novac?

- vlakovođe u državnim željeznicama dobivaju premije za svaki prijeđeni kilometar, a ako se tijekom smjene udalje više od 30 kilometara od mjesta stanovanja također će dobiti dodatak

- slobodni dani u državnoj željeznici traju 28 sati

- vozačima atenskog gradskog prijevoza radni dan počinje kada od kuće krenu na posao, a ne kada počnu raditi

- tehničko osoblje gradskih željeznica ima dodatak od 4 posto na pranje ruku

-svećenici imaju dodatak na služenje mise

- državni zaposlenici koji rade na blagajnama imaju dodatak ako nastane manjak u kasi

-  zaposlenici ministarstva kulture imaju dodatak za odjeću

 

 

 

 

Izvor: Business.hr, 26. studenoga 2010.

 

 

 

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox