Što to traže zadarski branitelji?

U organizaciji zadarske Hvidre, predstavnici šest zadarskih braniteljskih udruga dogovorili su se o planu djelovanja kroz pet zahtjeva vezanim uz haašku presudu hrvatskim generalima Gotovini i Markaču.


U priopćenju koje je potpisao predsjednik zadarske Hvidre Ivica Arbanas stoji kako te udruge traže hitan sastanak predsjednika Republike Hrvatske, predsjednice Vlade RH i predsjednika Hrvatskoga sabora te donošenje plana aktivnosti za pobijanje optužnice i presude hrvatskim generalima. Također traže hitnu saborsku raspravu o odgovornosti onih koji su, navode, na nezakonit način dijelili dokumente s oznakom državne tajne.

U priopćenju stoji kako, bez obzira na to kakva optužnica bila, udruge traže očitovanje državnoga vrha o tome tko su za njih generali Gotovina i Markač.

Zadarske braniteljske udruge traže i reviziju Zakona o aboliciji, a najavljuju i podizanje zajedničke tužbe protiv bivšega predsjednika Republike Stjepana Mesića zbog, kako kažu, nezakonitog "dilanja" dokumenata s oznakom državne tajne.

 

Kazniti odgovorne

Ako poduzete mjere i radnje institucija RH ne urode plodom u drugostupanjskoj presudi Haaškoga suda, to jest ako presuda bude nepovoljna za Republiku Hrvatsku i generale ili se ne provede saborska rasprava o spomenutim zahtjevima, način djelovanja zadarskih braniteljskih udruga bitno će se promijeniti, stoji među ostalim u priopćenju.

Molimo hrvatsku javnost i hrvatske branitelje da sada i ubuduće demokratskim sredstvima kazne sve one koji su bilo moralno bilo zakonski odgovorni za situaciju u kojoj se našla naša država - navodi se u zajedničkom priopćenju.

O planu djelovanja dogovorili su se predstavnici zadarske Hvidre, udruga "Damir Tomljanović Gavran" i Nezavisnih dragovoljaca Domovinskoga rata, Udruge maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata, Udruge "Žene u Domovinskom ratu" i Udruge hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a. (Hina/SJ)

 

Foto: ilustracija

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox