Kinezi uspješno lansirali Nebesku palaču

 Modul nazvan Tiangong 1 (Nebeska palača) lansiran je na raketi Dugi marš iz pustinje Gobi u 15.16 minuta po srednjoeuropskom vremenu. Lansiranje uoči državnog praznika, svojesvrstan je tehnološki doprinos slavlju kineskog naroda.

Lansiranju je nazočio predsjednik Hu Jintao u svemirskom kontrolnom centru u Pekingu, a prisutni su bili i drugi visoki dužnosnici, premijer Wen Jiabao i potpredsjednik Xi Jinping.

Tiangong je težak osam tona i planiran je njegov dvogodišnji boravak u orbiti. Poslužit će, ponajprije, kao tehnološki test za sastajanje i pristajanje svemirskih letjelica, ključni element za gradnju i razvoj svemirske postaje.

Prvi će ispit "Nebeska palača" polagati za nekoliko tjedana kada će do njega stići bespilotni svemirski brod Shenzhou, a onda bi godinu dana poslije, prođe li sve u redu, na nju pokušale pristati i letjelice s posadom.

Današnje lansiranje pokazatelj je napretka koji je Kina, treća zemlja s čovjekom u svemiru, postigla u svom svemirskom programu u zadnjem desetljeću i to u vrijeme kada Rusi, a napose Amerikanci imaju financijskih problema s održavanjem svojih programa.

Prije eventualne gradnje svemirske postaje, Kinezi planiraju poslati bespilotni modul na Mjesec 2012., a znanstvenici planiraju na njega poslati i astronauta do 2020. godine. (Hina/jh)

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox