EU: Hrvatska nadomak zaključenju pregovora

Zemlje članice Europske unije razgovorat će sljedeći tjedan o proširenju i prihvatiti zaključke u kojima će istaknuti da je Hrvatska nadomak zaključenju pristupnih pregovora, da je dobro napredovala u ispunjavanju kriterija za članstvo te zatražiti daljnje napore u dvama najtežim poglavljima.


Pitanjem proširenja ministri će se baviti u utorak kad je na dnevnom redu rasprava o dokumentima koje je EK objavio u početku studenoga - strategiji proširenja i izvješćima o napretku zemalja kandidata i mogućih kandidata. 

Nacrt zaključaka se još radi i oni se mogu promijeniti prije ministarskog sastanka i u tijeku njega.

Napredak koji ohrabruje postignut je u mnogim područjima, uključivo i područje vladavine prava. Istodobno, traže se daljnji napori, među inim, glede neovisnosti i učinkovitosti pravosuđa, borbe protiv korupcije, u području reforme javne uprave, pravima manjina, povratku izbjeglica i suđenjima za ratne zločine. Vijeće ohrabruje Hrvatsku da ubrza ispunjavanje preostalih mjerila, uključivo i stvaranje uvjerljive evidencije rezultata, posebice glede tržišnog natjecanja i pravosuđa i temeljnih prava - stoji u nacrtu zaključaka.

Pohvaljuje se hrvatska aktivna uloga u regionalnoj suradnji i poboljšanje odnosa sa susjedima te pozdravlja stupanje na snagu arbitražnog sporazuma sa Slovenijom. (Hina/PS)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox