"Europska kriza stvara suprotan vjetar za tromo američko gospodarstvo"

Američki predsjednik Barack Obama rekao je čelnicima Europske unije da je rješavanje dužničke krize eurozone od "ogromnog značaja" za SAD, te izrazio spremnost Washingtona da "učini svoj dio" u stabiliziranju globalnog gospodarstva.

Sjedinjene Države su spremne učiniti svoj dio kako bi im pomogli u rješavanju krize, rekao je Obama nakon godišnjeg summita SAD-EU u Bijeloj kući, no nije najavio neke konkretne mjere. Obama je kazao da je "veliki dio" sastanka s predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyem i predsjednikom Europske komisije Jose Manuelom Barrosom bio posvećen učincima krize u eurozoni.

To je od velikog značenja za naše gospodarstvo. Mi imamo udjela u njihovom uspjehu, rekao je Obama na zajedničkoj konferenciji za tisak. Europski čelnici su na sastanku s Obamom obećali da će se zalagati za užu gospodarsku integraciju 17-članica eurozone kako bi to pomoglo u rješavanju rastuće dužničke krize na Starom kontinentu, izvijestili su američki mediji.

Nova recesija

Prezadužene članice eurozone Grčka, Irska i Portugal, već su ranije bile prisiljene zatražiti međunarodnu sanaciju svojih dugova, dok su Italija, Španjolska i druge zemlje suočene su s oštrim povećanjem troškova posudbe za financiranje svojih vlada. Novo izvješće kaže da gospodarstvo eurozone pada u recesiju.

Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) objavila je kako očekuje da će se gospodarstvo eurozone smanjiti za 1,0 posto po godišnjoj stopi u posljednja tri mjeseca ove godine, te za 0,4 do 1,0 posto u prvom tromjesečju 2012.

Glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney rekao je da europska dužnička kriza veći dio godine "stvara suprotan vjetar" za tromo američko gospodarstvo. Američka vlada, po njegovim riječima, smatra "ključnim" da europski čelnici "snažno krenu" u rješavanje problema duga, te vjeruje da zemlje eurozone imaju financijsku sposobnost da to riješe. (Hina/jk) 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox