Istraživanje pokazalo: Nikotinski nadomjesci dugoročno su neučinkoviti

Nikotinski flasteri i gume za žvakanje nisu djelotvorni u pušača koji se trajno žele odreći cigarete, čak kad se te terapije kombiniraju sa seansama psihološke pomoći, a do toga su došli istraživači najnovije američke studije. 

Istraživanje pokazuje da ti nikotinski nadomjesci, posebice flasteri i gume za žvakanje, nisu ništa djelotvorniji za dugoročni prestanak pušenja od pokušaja bez njih, ističe Hillel Alpert s Fakulteta za javno zdravstvo Sveučilišta Harvarda u Massachusettsu, glavni autor istraživanja objavljenog u on line izdanju časopisa Tobacco Control.

Istraživači su ispitali 787 odraslih pušača u Massachusettsu koji su se nedavno odrekli cigarete. Pratili su ih u tri razdoblja: 2001./02, 2003./04. i 2005./06. Sudionici su morali istraživačima navesti tip nikotinskog nadomjestka koji su koristili - flaster, gumu za žvakanje, inhalator ili nazalni sprej - i najduže razdoblje tijekom kojega su pribjegavali jednoj od tih terapija bez prekida. Trebali su navesti je li ih liječnik ili neki drugi stručnjak podržao u naporu da se odreknu cigarete.

Rezultati govore da je gotovo trećina onih koji su nedavno prestali pušiti ponovno počela. Među onima koji su ponovno počeli pušiti istraživači nisu pronašli nikakvu razliku između osoba koji su koristili nikotinske nadomjestke tijekom više od šest tjedana i onih koji ništa nisu uzimali. Čak i ako su druge dobro provedene studije pokazale da nikotinski nadomjesci mogu biti učinkoviti, naše je istraživanje bilo usmjereno na primjenu u stvarnom svijetu u duljem razdoblju, rekao je Alpert. A u stvarnom svijetu, cigarete su jednostavno vrlo snažna ovisnost. Nikotinski nadomjesci, pokazalo se, očito nisu učinkovita zamjena za tu ovisnost. (Hina/HT)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox