ISTRAŽIVANJE: Rješavanje financijske nesigurnosti prioritet za direktore

Foto: Shutterstock

Udio ispitanika koji vanjsku financijsku i ekonomsku nesigurnost smatraju izrazito visokom, povećao se u odnosu na početak 2012., pokazuje treći krug Deloitteovog Istraživanja stavova financijskih direktora u Srednjoj Europi.

Dok je početkom godine 15 posto ispitanika smatralo da je financijska nesigurnost s kojom se susreću u poslovanju izrazito visoka, sredinom godine njihov se udio udvostručio, te iznosi 31 posto. Također, rezanje indirektnih troškova i dalje je na vrhu ljestvice prioriteta financijskih direktora u Hrvatskoj, dok su investicije ostale pri dnu ljestvice za čak polovicu ispitanika.

S druge strane, istraživanje pokazuje da se udio financijskih direktora koji smatraju da je financijska perspektiva njihove tvrtke bolja nego što je bila prije pola godine povećao u odnosu na prethodni krug istraživanja. Gotovo polovica ispitanika financijsku perspektivu svoje tvrtke promatra optimistično. Sličan trend zamjetan je na polju spremnosti za poduzimanje rizika, pa je, iako neznatno, porastao udio ispitanika koji su spremni poduzeti rizike te sada iznosi 22 posto.

Što se tiče zaduživanja, polovica ispitanika smatra da su bankovni krediti uobičajeno dostupni, a porastao je i udio onih koji bankovne kredite smatraju privlačnima. Ipak, njihov je udio ostao nizak te sada iznosi 12 posto. Također, došlo je i do smanjenja udjela ispitanika koji smatraju da će trošak financiranja rasti. Za razliku od 64 posto financijskih direktora koji su početkom godine prognozirali djelomično povećanje troška financiranja za tvrtke u periodu od 12 mjeseci, u idućih godinu takav razvoj situacije ih predviđa 27 posto. Mogući razlog za porast optimizma financijskih direktora u Hrvatskoj je očekivanje da ulazak u Europsku uniju donese pozitivne pomake na gospodarskom planu., komentira Juraj Moravek, partner u Deloitteovom Odjelu revizije.

Za većinu prioritet je restrukturiranje

Više od polovice ispitanika je navelo da će restrukturiranje biti prioritet za njihovu tvrtku tijekom idućih 12 mjeseci, što predstavlja porast u odnosu na prethodni krug istraživanja. Također, financijski direktori u Hrvatskoj smatraju da će tijekom narednih godinu dana doći do porasta broja spajanja i preuzimanja.

U pogledu makroekonomskih kretanja, stavovi financijskih direktora najvećih tvrtki u Hrvatskoj negativniji su nego početkom godine., ističe Alen Ambrinac, direktor u Deloitteovom Odjelu revizije. „Gotovo polovica ispitanika očekuje da će Hrvatska u 2013. stagnirati, dok druga polovica za 2013. predviđa nastavak recesije. Svega dva posto ispitanika smatra da ćemo iduće godine ostvariti umjeren rast.“, navodi Ambrinac.  

Slično, ispitanici su pesimistični i u pogledu promjene stope nezaposlenosti. Više od polovice ih smatra kako će ona i u 2013. nastaviti rast, dok tek nešto više od petine ispitanika smatra da će iduće godine doći do njenog smanjivanja. (PS/HT)

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox