Marulićeva novčanica najviše krivotvorena

Tijekom prvih šest mjeseci ove godine u Hrvatskoj je registirano 512 komada krivotvorenih novčanica, a najčešće su se krivotvorile novčanice eura i kune, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke.

U ukupnoj količini od 521 komada registriranih krivotvorenih novčanica najveći je broj, 307 komada, krivotvorenih novčanica eura, a zatim slijede krivotvorene novčanice kuna, njih je 160 komada, te krivotvorine američkog dolara s 50 primjeraka krivotvorina, navode iz središnje banke u statističkim podacima o registriranim krivotvorenim novčanicama kuna i stranih valuta u razdoblju od 1. siječnja do 30. lipnja 2012.

Najčešće krivotvoreni apoen kune je bila novčanica od 500 kuna, u prvom je polugodištu registrirano 59 komada krivotvorina tog apoena, što je u ukupnom broju krivotvorenih kuna udio od 36,9 posto.

Najčešća tehnika reprodukcije krivotvorenih novčanica su tiskarske tehnike - 65,5 posto su krivotvorine otisnute tiskarskim tehnikama (plošni i duboki tisak), a s udjelom od 32,6 posto slijede krivotvorene novčanice ispisane tintom. (Hina/sh)

 

Foto: Denis Lovrović

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox