Posljednji dan NEM-a istaknuo je mogućnosti lokalne produkcije

Svojeg posljednjeg dana NEM se usredotočio na lokalne produkcije prema kojima je europsko tržište otvorenije nego ikad. Stoga stručnjaci potiču produkcijsku suradnju s ciljem stvaranja kvalitetnog i originalnog sadržaja. Ovogodišnje izdanje NEM-a zaključio je Christopher Peter Marcich, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, koji je iznio svoje viđenje uloge Audiovizualnog centra te predstavio planove.


Ovo je bio najuspješniji NEM dosad: okupio je više od tisuću gostiju iz CEE regije te je ugostio i zvijezde produkcijskih kuća CBS Studios International i Sony Pictures Television – Alana Cumminga, Jessicu Albu i Gabrielle Union.

Svijetla budućnost za lokalnu produkciju
Govoreći o budućnosti originalne lokalne produkcije na europskom tržištu, Damir Novinić, ravnatelj produkcije u HRT-u, istaknuo je da suradnja između različitih lokalnih produkcija nikad nije bila jednostavnija: „Imamo sve sastojke za globalni utjecaj – javne TV kuće financirane javnim novcem, vrhunske lokalne producente i streaming platforme.“

Matthias Settle, generalni direktor TV Markiza, tvrdi da je prvi korak prema kvalitetnomu sadržaju pronalazak odgovarajućeg formata:

„Moramo pronaći pravi format za koprodukciju. Nemamo doseg i kritičnu masu za visokokvalitetne lokalne produkcije. Ako ljudi ne nađu program koji ih zanima na jednoj platformi, naći će ga na drugoj.“

Dražen Mavrić iz Nove TV istaknuo je potencijal lokalnih produkcija i dodao da je suradnja ključ prevladavanja njihova najvećeg problema:

Međunarodne koprodukcije suočene su s mnogim zaprekama, kao što su jezik i druge specifičnosti tržišta, ali one se mogu prevladati.“

Na kraju su se svi sudionici diskusije složili da je pred lokalnom produkcijom svijetla budućnost te da će tržište svakako pozdraviti nove kreativne lokalno producirane proizvode.

 

Hrvatski audiovizualni centar njeguje svoju javnu ulogu

Uloga Hrvatskog audiovizualnog centra nadilazi promoviranje kulture, istaknuo je njegov ravnatelj Christopher Peter Marcich. Budući da se oslanja na državna sredstva, Centar ima i važnu javnu ulogu. U razgovoru s Nebojšom Tarabom, Marcich je kao jednu od svrha Centra naveo i osiguravanje visokokvalitetne infrastrukture za lokalne produkcije.

Potrebni su nam projekti koji će nas držati zajedno. Podjele štete i industriji i društvu te je naša misija prevladati ih. No nemamo dovoljno sredstava za financiranje svojih malih produkcija. Stoga ih nastojim osigurati u nadi da će se inicijative koje predlažemo primijeniti i na serije.

Moramo izgraditi infrastrukturu. Treba nam kvalitetan moderni studio kako bi se međunarodnim produkcijama omogućilo sve što im je potrebno. Svjestan sam da lokalne produkcije nemaju dovoljno sredstava za korištenje lokalnih prostora i objekata. Troškovi njihova korištenja morat će ostati realni. Javne TV kuće veoma su važne za financiranje lokalne produkcije, no privatne kuće baš je i ne podupiru previše. Svi koji imaju koristi od audiovizualnih proizvoda trebali bi i sudjelovati u njihovu nastanku.“

 

Posljednji dan NEM-a 2019 ponudio je sudionicima još jednu priliku za umrežavanje, i to na pauzi za kavu pod pokroviteljstvom Turkish Airlinesa, NEM-ova vjernog partnera.

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox