Prijenos poduzeća na novog poslodavca i zakonska zaštita radnika

Zaštitna funkcija odredbe članka 133. Zakona o radu u odnosu na radnika, ogleda se prvenstveno u činjenici da radnici kod prijenosa prijenosa poduzeća ili dijela poduzeća (pogona) na novog poslodavca zadržavaju stečena prava u vezi s radnim odosom kod prijašnjeg poslodavca.

Također, kod prestanka radnog odnosa, zaštitna funkcija tih zakonskih odredbi vidljiva je i u činjenici da se prijenos poduzeća ne smatra opravdanim razlogom za otkaz ugovoa o radu. Pri tome je potpuno irelevantno želi li takav otkaz dati stari ili novi poslodavac pa se nedopuštenost eventualnog otkaza u tome slučaju proteže kako na starog tako i na novog nositelja (poslodavca) prenesenog poduzeća.

Cjelokupni tekst autora Daniela Severa potražite u broju lipanj Poslovnog savjetnika. Više na linku....

http://www.poslovni-savjetnik.com/narudzbenica-mjesecnika-poslovni-savjetnik
Ukoliko imate pitanje iz područja poreza, prava i/ili radnih odnosa za naše stručnjake, pitanje pošaljite na info@poslovni-savjetnik.com.

Uz pitanje pošaljite nam i broj R1 računa kojeg ste po uplaćenoj pretplati primili od nas. Na najzanimljivija pitanja pretplatnika Poslovnog savjetnika, dat ćemo pisane odgovore u jednom od idućih brojeva Poslovnog savjetnika. Više informacija možete dobiti na broju telefona 01 49 21 742

PS/S.P.

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter 

                

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox