Re-prezentacija

Jedan od najvećih strahova koji je danas sveprisutan u zapadnoj civilizaciji je strah od javnog nastupa. Kada smo na jednom seminaru o emocijama napravili mini anketu među svim polaznicima, čega se to najviše bojimo u životu na prvom mjestu je bio strah - što će drugi reći.

Naša želja za pripadanjem, da smo dio zajednice, da budemo prihvaćeni je stara od kad smo još živjeli u plemenima. I koliko god današnji način života vuče u samostalnost i neovisnost, mi smo i dalje dio šire zajednice kojoj želimo pripadati. Biti izbačen iz zajednice je davno značilo veliko smanjenje šanse za preživljavanjem.

Iako danas nije tako, negdje nam taj strah još uvijek postoji. Pa ga mi lijepo povežemo s javim nastupom i doslovno „umiremo od straha“ kako će to ispasti. Čak i vrsni govornici i predavači imaju blagu tremu ili kako oni kažu, pozitivno uzbuđenje, pred nastup, tako da se još gotovo nitko nije „potpuno izliječio“ od tog straha.

Lijek ili…?

Kažu da je najbolji lijek za strah, napraviti upravo ono čega se bojimo. I kada to napravimo par puta, strah će nestati. Definitivno najbolji način za rješavanje od straha. No nije uvijek tako. Kao i u vašem slučaju, iako ste imali već bezbroj prezentacija i dalje osjećate taj paničan strah pred prvu sljedeću. Ne brinite, nije to ništa čudno. Ja, na primjer, imam strah od zvanja nepoznatih ljudi. Iako sam to napravila već tisuću puta i dalje osjećam nelagodu kad primim telefon u ruke. To nam se dešava zato što je taj strah od prezentacije ili zvanja ljudi samo površinski. Postoji neki dublji ili čak više njih koje tek treba otkriti. 

 

 

Cijeli članak pročitajte u novom broju Poslovnog savjetnik, broj 86., lipanj 2012.
Autor: life coach Jasmina Bjelica

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox