Zagrebačka skupština sutra o proračunu za 2011. i poslovanju Holdinga

Zagrebačka Gradska skupština razmotrit će sutra gradski proračun za 2011. u prvom čitanju koji je predložen u iznosu od 6,79 milijardi kuna što je 110 milijuna kuna ili 1,65% više od ovogodišnjeg, rebalansiranog proračuna.

Dok iz gradske uprave navode kako je to najbolji proračun u vrijeme recesije, izrađen na temelju smjernica Vlade RH i vlastitih sredstava, oporbeni zastupnici HDZ-a najavili su kako će biti protiv takvog prijedloga proračuna jer smatraju da nije ni socijalan ni održiv, a ističu i kako je rezultat dosadašnje loše i rastrošne politike.

Pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić je, ističući najveće stavke u rashodima, naveo kako će 1,5 milijarda kuna iz proračuna biti namijenjena zaposlenima, 2,1 milijarde kuna bit će utrošeno za materijalne troškove odnosno tekuće i investicijsko održavanje, a za nabavku nefinancijske imovine 1,04 milijarda, dok će 751 milijun kuna biti namijenjen za subvencije, prije svega ZET-u, ali i Areni Zagreb i URIHO-u.

I vladajuće i oporbene stranke u zagrebačkoj Gradskoj skupštini u javnosti su kritizirale prijedlog gradske uprave da se od 1. siječnja 2011. uvede imovinski cenzus za socijalna prava poput smješaja u jaslice i vrtiće, produženog boravka u školama i besplatni javni prijevoz, što je dosad subvencionirao Grad, a zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na to im je odgovorio da je moguće razmotriti i druge prijedloge.

Na dnevnom redu skupštinske sjednice bit će i izvješće o radu Zagrebačkog holdinga od siječnja do lipnja. U tom razdoblju Holding je imao 1,9 milijardi kuna prihoda i 2,03 milijardi rashoda pa je na gubitku od skoro 150 milijuna kuna. Prema nekim najavama, taj bi gubitak do kraja godine mogao narasti na 230 odnosno 250 milijuna.

Gradski zastupnici dobit će na klupe i izvješće skupštinskog Povjerenstva za utvrđivanje činjenica u vezi s ispravcima dokumenata prostornog uređenja u kojem stoji da su utvrdili 215 pojedinačnih točaka ispravaka u kojima su se protupravno mijenjali ili dopunjavali dokumenti.

Po predloženom dnevnom redu, na skupštinskoj sjednici gradski će zastupnici razmotriti 30-ak točaka.(Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox