Amerikanci novi vlasnici Zagrebačke pivovare

Tvrtka Molson Coors Brewing potpisala je konačan sporazum s tvrtkom StarBev L.P., u vlasništvu fondova (“CVC Funds”) savjetovana od strane tvrtke CVC Capital Partners Limited i menadžmenta StarBeva o preuzimanju StarBeva za 2,65 milijarde eura.

Sa sjedištem u Amsterdamu, u Nizozemskoj i Pragu, u Češkoj, StarBev upravlja s devet pivovara u središnjoj i istočnoj Europi (CEE),a u 2011. tvrtka je imala prodaju od gotovo 0,7 milijardi eura (jedne milijarde dolara) i zaradu prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) od 241 milijuna eura (322 milijuna dolara). Prodajna cijena predstavlja vrijednost od otprilike 11x EBITDA.

Preuzimanje StarBeva uklapa se u cijelosti u strategiju Molson Coorsa kojom želimo poboljšati portfeljnaših premium brendova i proširiti naš doseg na rastućim tržištima diljem svijeta, rekao je Peter Swinburn, predsjednik i glavni generalni direktor Molson Coorsa i dodao:Tržište piva u srednjoj i istočnoj Europi je atraktivno, sa snažnim povijesnim trendovima i rastućim potencijalom zbog vraćanja stopa rasta u regiji na razdoblje prije krize.

StarBev koji zapošljava oko 4100 ljudi, posluje u Češkoj, Srbiji, Hrvatskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj, Mađarskoj, Crnoj Gori i također prodaje svoje proizvode u Bosni i Hercegovini i Slovačkoj. StarBev godišnje proizvede 13,3 milijuna hektolitara piva i među tri je vodeće pivovare na svakom od tržišta na kojem posluje. U portfelju StarBeva se nalazi više od 20 brendova, uključujući i vodeće lokalne brendove kao što su Borsodi, Kamenitza, Bergenbier, Ožujsko, Jelen i Nikšičko te također po licenci distribuira brendove kao što su Stella Artois, Beck’s, Hoegaarden, Lowenbrau i Leffe. (PS/JK)

 

 

 Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox