Grčka mora dug smanjiti za još 7 milijardi eura

Grčka je objavila da njezin dug mora biti smanjen za dodatnih sedam milijardi eura u sklopu planirane zamjene obveznica s obzirom na neočekivano snažan pad gospodarstva u prošloj godini.

Velika većina vlasnika grčkog duga u privatnom sektoru pristala je otpisati polovinu nominalnog duga, što je dovoljno da se aktivira zamjena obveznica. Povjerenik Europske unije za monetarnu politiku izrazio je zadovoljstvo odazivom.

U međuvremenu su najnoviji grčki službeni podaci pokazali da je grčko gospodarstvo u prošloj godini zabilježilo dublji pad no što se ranije procjenjivalo.

Veći pad gospodarstva od očekivanog

Tako je statistički ured u petak objavio da je gospodarstvo u četvrtom tromjesečju palo za 7,5 posto, korigirajući prethodnu procjenu o 7,0-postotnom padu. To znači da je u cijeloj prošloj godini gospodarstvo palo za 6,9 a ne za 5,5 posto kao što je ranije prognozirano.

Zapravo ostaje još sedam milijardi eura, kazao je ministar financija Evangelos Venizelos na konferenciji za novinstvo nekoliko sati nakon što je njegovo ministarstvo objavilo da su ulagači prijavili dostatan iznos duga za zamjenu, kojom će se otpisati nešto više od polovine njegova nominalnog iznosa.

Na osnovi apsolutnog odaziva ulagača Grčka mora osigurati otpis 107 milijardi eura duga kako bi ga svela na održivu razinu.

Uspješna zamjena obveznica ključna je za Grčku jer joj 20. ožujka dospijeva na naplatu 14,4 milijarde eura duga, te joj je hitno potrebna međunarodna opomoć. Stečaj bi imao katastrofalne posljedice za samu zemlju dok bi eurozonu mogao stajati i do 1.000 milijardi eura u slučaju širenja krize na druge zadužene zemlje eurozone. (Hina/jk)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox