Ma krasno: Hrvatska sedma u Europi po šansama za bankrot

Izvještaj CMA Visiona za treći kvartal 2011. godine pokazuje da su  Hrvatska, Mađarska i Italija došle su u sam vrh zemalja kojima vrlo vjerojatno prijeti bankrot, piše Business.hr.

Cijena CDS-a (credit default swapa) na petogodišnje obveznice za Hrvatsku iznosi 484.91 bazna boda, odnosno za osiguranje svakog milijuna eura duga od bankrota Hrvatske ulagači godišnje moraju plaćati premiju od 48.491 eura.

Vjerojatnost hrvatskog bankrota je 27,9 posto te se Hrvatska nalazi na 12. mjestu, a na 7. mjestu u Europi. Vjerojatnost hrvatskog bankrota prije tri mjeseca iznosila je 17,9 posto.

Prvi kandidat za bankrot je Grčka s izgledima od čak 90,6 posto, slijedi Portugal čiji se izgledi za bankrot procjenjuju na 61,3 posto, zatim Ukrajina s izgledima od 46,9 posto, Irska sa 46,2 posto, Italija sa 33,3 posto te Mađarska čija vjerojatnost bankrota iznosi 30,7 posto.

Ako ne gledamo samo Europu u samom vrhu kandidata za bankrot su Venezuela, Argentina i Pakistan.  Zemlje koje imaju najmanji rizik od bankrota su nimalo iznenađujuće Norveška, SAD, Švedska, Švicarska i Finska. (jk) 

 

Izvor:  www.business.hr/www.cmavision.com

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox