Ministar Linić: "Spremni smo na primjenu Zakona o financijskom poslovanju"

Vlada je sprema od 1. listopada na primjenu Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, rekao je ministar financija Slavko Linić, predstavljajući Saboru konačan prijedlog Zakona koji bi trebao smanjiti nelikvidnost te osigurati brže i jeftinije stečajne postupke.

Osnovano je 60 nagodbenih vijeća, koja su regionalno podijeljena, ističe ministar Slavko Linić, dodajući da je cilj države pomoći vjerovnicima i dužnicima da postignu dogovor o tražbinama i restrukturiranju, kako bi se spasila radna mjesta, piše hrt.hr.

Rokovi plaćanja iz zakona od 30 dana, te 60 za zdravstvo utvrđeni su još lani, ali hrvatska je specifičnost da se zakoni donose, a zatim ne provode, rekao je ministar Linić, napominjući da je nelikvidnost najveći problem hrvatskoga gospodarstva.

Vlada upozorava na alarmantne podatke o nelikvidnosti jer su neizvršene osnove za plaćanje došle na razinu 90 posto sredstava raspoloživih za novčane transakcije. 

'Običnu' nelikvidnost ima 3700 pravnih subjekata s oko 700 milijuna kuna, blokadu računa do 360 dana ima 16.580 subjekata s preko 7,7 milijardi kuna, a više od 360 dana 56.778 subjekata s oko 36 milijardi kuna. 

Predloženim zakonom vjerovnicima se osiguravaju najpovoljniji uvjeti za namirenje njihovih tražbina te osiguravaju uvjeti za restrukturiranje dužnika. Kada se ne može postići pravodoban sporazum između dužnika i vjerovnika ili ne postoje uvjeti za oporavak, omogućuje se automatsko pokretanje stečaja. (sh)

Foto:Patrik Macek/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox