Švicarska uz samo 3,2 posto nezaposlenih očekuje još veći rast gospodarstva

Švicarska vlada u objavila je poboljšane prognoze rasta za 2012. godinu, istaknuvši bolju od očekivane izvedbu gospodarstva krajem prošle i u dosadašnjem tijeku ove godine unatoč snažnom franku i recesiji u mnogim zemljama Europske unije.

Vlada tako sada u ovoj godini očekuje rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 1,4 posto, čime je gotovo udvostručila raniju prognozu iz ožujka kojom je ovogodišnji rast procijenjen na 0,8 posto. Ujedno je snizila prognozu rasta za iduću godinu kada bi aktivnosti trebale porasti za 1,5 posto, dok je u ranijim projekcijama očekivan rast po stopi od 1,8 posto. Vlada u Bernu ipak upozorava da je ključan preduvjet za nastavak rasta gospodarske aktivnosti u malenoj alpskoj državi sprečavanje eskalacije dužničke krize u mnogim gospodarstvima EU-a.

Najnovije pogoršanje situacije u Europi predstavlja ozbiljnu prijetnju daljnjem rastu aktivnosti, objavila je švicarska vlada. Ministarstvo gospodarstva prošli je mjesec objavilo da je švicarski BDP u prva tri ovogodišnja mjeseca porastao za 0,7 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, što je njegov najsnažniji rast od trećeg tromjesečja 2010. Među glavni razlozima navedena je snažna domaća potrošnja koja je ublažila negativne učinke snažnog franka na švicarske izvoznike.

Stopa nezaposlenosti u Švicarskoj ove bi godine u prosjeku trebala iznositi 3,2 posto, nasuprot prvotno procijenjenih 3,4 posto. I za iduću godinu prognoza je snižena, na 3,4 posto, u odnosu na prethodno očekivanih 3,7 posto. Prognozirana stopa inflacije potrošačkih cijena u idućoj godini blago je podignuta, na 0,5 posto, s prethodno procijenjenih 0,4 posto, dok je za ovu godinu potvrđena na minus 0,4 posto. (Hina/HT)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox