U nadi je spas: Eurozona možda izbjegne recesiju

Eurozona bi još mogla izbjeći recesiju zahvaljujući iznenađujućem uzletu u uslužnom sektoru koji je u ovom mjesecu nadoknadio nastavljeni pad aktivnosti u proizvodnji, pokazale su prve procjene uglednog instituta Markit.

Ukupni indeks menadžera nabave u eurozoni (PMI) koji izrađuje Markit i smatraju ga dobrim pokazateljem gospodarskog rasta skočio je u siječnju na 50,4 boda, sa 48,3 boda u prosincu. To je njegova najviša vrijednost u četiri mjeseca.

Signal preokreta

Čini se da je indeks u listopadu dosegnuo najnižu razinu i nakon toga smo imali tri mjeseca poboljšanja. Ta tri mjeseca smatramo signalom preokreta i malo smo sigurniji, rekao je Chris Williamson, glavni ekonomist u Markitu. Možda eurozona neće zabilježiti recesiju već vrlo kratko razdoblje pada aktivnosti. 

Zabrinjava podatak da se rast oslanja na dva velika gospodarstva, njemačko i francusko, dok ostale zemlje i dalje bilježe pad aktivnosti, ističu u Markitu.

PMI za uslužni sektor porastao je u siječnju na 50,5 bodova, sa 48,8 bodova u prosincu, što znači da je prvi put od prošlogodišnjeg kolovoza premašio 50 bodova, granicu koja dijeli rast od pada aktivnosti. PMI za industrijski sektor iznosio je 48,7 bodova, nakon prosinačkih 46,9 bodova. (Hina/jk)

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox