U ponedjeljak kreće isplata dividenda braniteljima

Isplata dividendi za 2009. i 2010. iz Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihove obitelji započet će u ponedjeljak, 7. ožujka, a ukupan iznos namijenjen za isplatu dividendi za te dvije godine iznosi 154,48 milijuna kuna, izvijestili su iz Erste-investa, društva koje upravlja Fondom hrvatskih branitelja.

 

Iznos dividende po jednom udjelu iznosit će ukupno 62,78 kuna, odnosno za 2009. godinu 33,54 kune, a za 2010. godinu 29,24 kune. Isplata dividendi obavljat će se putem poslovnica Financijske agencije (FINA), a za to će biti potrebno predočiti osobnu iskaznicu i potvrdu o OIB-u vlasnika udjela.

S obzirom da je datum raspodjele dobiti Fonda dan 4. ožujka 2011. godine, pravo na isplatu dividendi imat će oni branitelji koji posjeduju udjele u Fondu HB i oni koji su zahtjev za prodaju udjela podnijeli 3. siječnja 2011. ili kasnije, odnosno oni članovi Fonda kojima je dan za isplatu udjela 4. ožujka 2011. ili kasnije, navodi se u priopćenju.
Dividendu neće moći podići članovi Fonda HB koji su - zahtjev za prodaju udjela podnijeli zaključno s 2. siječnja 2011. ili ranije; prodali svoje udjele i ne raspolažu više niti jednim udjelom; prodali svoje udjele te im je datum isplate zaključno s 3. ožujka 2011. ili ranije.

Zbog tehničke provedbe, odnosno priprema za isplatu dividendi za 2009. i 2010. godinu, na dane 3., 4. i 5. ožujka 2011., neće se obavljati isplata dividendi za ranije godine onim članovima Fonda koji eventualno do sada nisu podignuli dividende za prethodne godine. Oni će iste moći podignuti od 7. ožujka 2011. godine, kada će ranije dividende i dividende za 2009. i 2010. godinu biti objedinjene u jedan iznos.

Iznimno uspješan fond

Tomislav Ivić, ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i predsjednik Upravnog odbora Fonda istaknuo je da je krajem prošle godine imovina Fonda bila dvije milijarde kuna i to je jedan od najjačih fondova u Hrvatskoj, vrijednost pojedinačnog udjela je skoro 800 kuna. U prošloj godini Fond je ostvario dobit od 215,8 milijuna kuna, a godinu dana ranije 247,6 milijuna.

Trećina se isplaćuje izravno udjeličarima u Fondu, hrvatskim braniteljima, trećina se reinvestira u imovinu Fonda, a jedna trećina se koristi za socijalne namjene.

Izvijestio je i da će u ponedjeljak vjerojatno biti prebačena i sredstva za Fond za stipendiranje djece hrvatskih branitelja, u iznosu oko 65 milijuna kuna i da će u školskoj godini 2010/2011. za školovanje djece hrvatskih branitelja biti osigurano 10527 srednjoškolskih, studentskih i postdiplomskih stipendije.

Zaklada hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji od idućeg tjedna imat će na raspolaganju oko sedam milijuna kuna za socijalnu i humanitarnu djelatnost, što se najčešće koristi za jednokratne pomoći hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji. (Hina/MJ)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox