3 načina za nadgledanje poslovanja

18/07/2011

Sigurno ste čuli za onu izreku: Dok mačke nema, miševi kolo vode, a kako se i sami ne bi našli u takvoj situaciji  neprestano nadgledate zaposlenike i općenito nemate povjerenja da će posao napraviti dobro kako biste ga vi odradili. No, pretjerana kontrola zaposlenika može biti i kontraproduktivna.

Vjerojatno se sada pitate, ako ne bude redovito kontrolirali zaposlenike, kako ćete znati da propisno odrađuju li svoj posao. Tu u igru ulazi nadzor. Što sve spada u nadzor?  Nadzor je skup procesa, procedura i zaštita koje štite vaše poslovanje od neinformiranih ili loših odluka i ponašanja.

Postoje tri vrste nadzora:

1. Vizualni nadzor. On uključuje kontrolne popise, kontrolne ploče, proračune itd. Oni vam daju uvid u to odvijaju li se dobre stvari ili ne, upozoravaju vas na stvari na koje se morate usredotočiti ili ispraviti.

2. Proceduralna kontrola. Ona uključuje na primjer dva zaposlenika koja neovisno kontroliraju dotok novca (osoba A odrađuje depozite; osoba B podmiruje račune... Osoba A ispisuje čekove, osoba B odobrava i potpisuje čekove).

3. Ugrađene kontrole. Ove kontrole su integrirane u poslovni proces. Na primjer, standardizirani ugovori su vrsta ugrađene kontrole.

Cilj ovih postupaka je osloboditi vas direktnog upravljanja, ali i osigurati da se posao dobro odrađuje.  Što je s vašim poslovanjem? Koliko ste na gubitku jer nemate jak nadzor poslovanja? Što možete napraviti u sljedećih 90 dana kako biste primijenili barem 1 ili 2 tehnike nadzora vašeg poslovanja? Nadamo se da će vas ova pitanja potaknuti na akciju i učiniti vaše poslovanje stabilnijim i sigurnijim.

 

 

Izvor: www.allbusiness.com
Foto: Ilustracija 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox