BICRO za razvoj inovativnosti i konkurentnosti te promociju poduzetništva i znanja

11/03/2011

U prostorijama vladine agencije Poslovno-inovacijskog centra Hrvatske - BICRO organizirano je medijsko predstavljanje Priručnika za razvoj inovativnih poslovnih parkova i Analiza najbolje prakse inovativnih poslovnih inkubatora u Hrvatskoj – Studija slučaja Tehnološkog parka Varaždin.

 

Riječ je o dokumentima razvijenima u sklopu EU projekta FIDIBE, namijenjenog razvoju inovativnog potencijala i konkurentnosti u regiji te promociji poduzetništva i razvoja gospodarstva koje se temelji na znanju. Saznanja do kojih su došli projektni partneri iz devet različitih regija u dijelovima Hrvatske, Grčke, Mađarske, Italije, Slovačke, Slovenije i Rumunjske doprinijet će razmjeni iskustava i vezanih najboljih praksi te u konačnici potaknuti razvoj novih inovativnih poslovnih parkova i daljnje unaprjeđenje postojećih. Okupljenim predstavnicima medija obratili su se Dalibor Marijanović, direktor Poslovno-inovacijskog centra Hrvatske - BICRO, dr.sc. Ivana Nagy, viša izvršna direktorica Sektora za istraživanje i razvoj u sklopu BICRO-a te mr.sc. Andrija Petrović, direktor Tehnološkog parka Varaždin.

Uz odobrenje Europske komisije

U uvodnom je izlaganju Dalibor Marijanović, uz kratki pregled dosadašnjeg rada agencije, predstavio neke od najznačajnijih inicijativa u kojima BICRO trenutačno sudjeluje. Među njima je posebno istaknuo projekt BIOCentra, inkubacijskog centra za bio-znanosti i komercijalizaciju tehnologije kojeg je nedavno odobrila Europska komisija. Ukupna investicija u projekt iznosi više od 18 milijuna eura, od čega oko 16 milijuna namijenjeno za izgradnju, nadzor i opremanje objekta biti će financirano putem EU instrumenta pretpristupne pomoći.

Ivana Nagy se u svojem dijelu izlaganja osvrnula i na specifičnosti projekta FIDIBE i srodnog BICRO programa razvoja tehnologijske infrastrukture TEHCRO. Zaključujući izlaganje, Nagy je istaknula kako je BICRO do sada zaključio ugovore za razvoj tehnološke infrastrukture u iznosu od preko 63 milijuna kuna te da će se investicije svakako nastaviti.

Andrija Petrović je okupljenima ukratko objasnio koncept i ustroj uspješnog upravljanja parkom. Ističući kako učinkovitost inovativnih poslovnih parkova izravno ovisi o učinkovitosti njegovih stanara, Petrović je na primjeru studije slučaja TP Varaždin zorno prikazao povezanost iskorištenosti prostora, omjera samoodrživosti i ukupnog broja poduzeća u parku. Iskorištenost prostora se tako od 2007. do 2009. godine s 85 povećala na 95 posto, omjer samoodrživosti (postotak omjera ukupnih rashoda poslovanja) s 30 na više od 75 posto, a broj stanara, odnosno poduzeća koja djeluju u sklopu parka, s 15 na 30. Zaključujući izlaganje Petrović je napomenuo kako veliki dio uspjeha Tehnološkog parka Varaždin svakako treba pripisati TEHCRO programu za potporu osnivanju i rastu objekata tehnološke infrastrukture, a koji zbog skorog pristupanja Hrvatske EU imaju odličnu perspektivu za dodatno proširenje infrastrukture i kapaciteta. (PS/MJ)

Brošura se u PDF formatu može preuzeti s mrežnih stranica BICRO-a www.bicro.hr na kojima je ujedno dostupna i Studija inovativnog potencijala Hrvatske koju je BICRO za potrebe projekta FIDIBE izradio još početkom prošle godine. Priručnik i Analize su dostupne i na interaktivnom DVD mediju koji uz međunarodnu inačicu na engleskom jeziku sadrži i inačice sadržaja na matičnim jezicima zemalja u sklopu projekta FIDIBE, talijanskom, mađarskom, slovenskom, hrvatskom, grčkom, slovačkom i rumunjskom.

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox