Domišljati Meksikanci proizvode biogorivo od tekile

24/10/2012

Tekila je jedan od zaštitnih znakova Meksika. Njome se do sada obično nazdravljalo, no uskoro bi se mogla koristiti i kao pogonsko gorivo, koje bi se koristilo umjesto dizela.

Projekt je započeo nakon što se primijetilo da je industrija tekile u 2011. godini bacila gotovo 323 milijuna kilograma otpada od agave, koji se mogao koristiti kao bio gorivo.

Otpad od agave je dostupna biomasa koja može biti od koristi za industriju tekile. Otpad se svakako mora propisno odlagati, ne može se samo baciti u prirodu, tako da je to vrlo dobra poslovna prilika, rekao je Martin Munoz, direktor referentnog centra agave i tekile.

Poslovnu priliku iskoristila je kompanija Carbon Diversion, koja prerađuje otpad od agave kako bi proizveli brikete koje se koriste kao gorivo za održavanje topline u industrijskim pećima, piše seebiz.eu.

U preradu otpada od agave uključila se i država, što je kompletnu priču diglo na viši nivo. Ministarstvo okoliša i obnovljive energije meksičke federalne države Halisco iskoristilo je čak i fondove Evuopske unije (EU) za istraživanja o koristima otpada od agave. (jk) 

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox