Metoda Management by Objectives obavezna za lidere!

15/02/2018

Filozofija i metoda koja osigurava pažljivo biranje godišnjih tvrtkinih ciljeva, zatim definiranje ciljeva na svakoj organizacijskoj razini i na kraju motivirani rad svakog zaposlenika, a riječ je o MBO-u, pobjedonosna je. Bez korištenja njezinih principa nemoguće je među lidere!


Sve je počelo ocjenjivanjem radne uspješnosti zaposlenika. Do 60-ih 20. st. u tu se svrhu u svijetu najviše koriste različiti upitnici, pa nadređeni ocjenjuju suradnika po kriterijima sposobnosti: pouzdanost, točnost, inicijativnost, lojalnost, radišnost, učinkovitost, itd. No tada, 1954., čuveni očevi modernog managementa, Douglas Mc Gregor i Peter Drucker ponudili su posve nov pristup: da se sa zaposlenicima usuglase godišnje zadaće, kao i svrha tih zadaća, i da ih se potom pusti da rade što više sami, uz povremeni i primjereni nadzor i podršku.

Dakle, po njima, odnosno od njihova vremena, mjera za ocjenu radnika je predanost ciljevima i doprinos rezultatima. A to i pred upravu nameće posve novu zadaću - da se najviši ciljevi tvrtke „kaskadno“ spuštaju redom sve niže i niže i na koncu u vidu odgovarajućeg zadatka predaju svakom zaposleniku.  Autori su ustvrdili kako se tim načinom osigurava najveći doprinos zaposlenih.

Pet činitelja pojačane predanosti na poslu

Sve se poklapa s viđenjem Edwin A. Lockea koji među pet najvažnijih činitelja zadovoljstva na poslu navodi (po redu): zajedničke ciljeve, sudjelovanje u dobroj grupi i važnim poslovima, slobodu i samostalnost u radu, vrstu posla te materijalne/ nematerijalne nagrade. Kod managera

je važna i potreba za postignućem te potreba za statusom i moći. Metoda koja u sebi sadrži najviše od navedenog s vremenom se razvila u cjeloviti sustav - upravljanje pomoću ciljeva (MBO – Management by Objectives).

Veliki rani zagovornik, a prema tome i sukreator sustava MBO, bila je multinacionalna kompanija

General Electric. Prvu knjigu s naslovom “MBO” napisao je Georgie S. Odiorne, 1965., zbog čega se njegovo ime najčešće i najčvršće vezuje uz koncept MBO (pored Druckerovog koji je zapravo

prvi osmislio i opisao pojam u knjizi The Practise of Management). Iako je prošlo mnogo vremena od promocije metode, ona ne zastarijeva, već – naprotiv, postaje sve važnija, čak što više – u naše doba presudna, u različitim stupnjevima izvedbe.

Ostatak teksta pročitajte klikom na pdf ikonu.

Autor: Goran Tudor

Izvor: Poslovni savjetnik

 

 

Privitak: 
Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox