2 načina kako nastaje bahati prodavač

30/05/2017

Vjerovali vi ili ne, i prodavači su ljudi - izloženi svim vrstama omaški u razmišljanju i djelovanju kao i sva druga ljudska bića.


Jedna od posebno rizičnih manifestacija te ljudskosti vidljiva je u "bahatluku" kojem se može svjedočiti kod nekih od nas.

Kad bolje razmislim, samo je jedna stvar tužnija od neuspješnog prodavača koji traži izgovore u svima i svemu, a ne prvenstveno u sebi. A to je bahati prodavač koji misli da je uhvatio ... za jaja.

Do sada sam se upoznao sa dva načina kako se "rađa" prodajni bahatluk:

"brend" bahatluk - prodajni profesionalci koji se previše oslanjaju na brend onog što prodaju a premalo na vlastite sposobnosti. Oni misle da su svemoćni, a zapravo je snaga brenda njihove ponude glavni motor prodajnog uspjeha;

"rezultatski" bahatluk - radi se o prodavačima koji su došli na vrh kad su u pitanju njihovi prodajni rezultati. I pogled koji im se pruža sa te visine daje im za pravo (barem tako isti smatraju) da sve ispod sebe gledaju kao na manje vrijedne. Problem je samo u tome što je puno lakše doći, nego ostati na vrhu.

Bahatost je, dakle, često neželjena "kćer" brenda i neplanirani sin "uspjeha".

A još češće na kraju stvari završe tako da bahati prodavač ostane "siroče" - ostavljen od svih - timskih kolega, tvrtke, kupaca i uspjeha.

Bolna je to škola čiju su lekciju naučili, uče i naučit će mnogi...

Danijel Bićanić
bicanic-consulting.eu

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox