Jesam li proaktivan?

23/08/2013

Znate li što želite biti za pet godina? Imate li plan kako to postići? Vjerovali ili ne, ova jednostavna i sasvim logična pitanja zateknu blizu 90% ljudi bez odgovora. Kao u pjesmi Che sara, sara koju je proslavila Doris Day, bit će ono što će biti. Ne znam i ne moguna to utjecati, sudbina će već reći svoje. Spadate li i vi me'u njih? Ako ne, krenite dalje, ova igra vam ne treba. Ostalima, kao poticaj za razmišljanje, evo jedne poučne priče.

U davna vremena japanski ratnik Nobunaga odlučio je napasti nadmoćnog neprijatelja. Iako je bio slabiji, vjerovao je da će pobijediti, ali su njegovi vojnici bili preplašen. Zato se prije bitke uputi u svetište Shinto i reče svojim ljudima: "Nakon molitve bacit ću novčić. Padne li pismo, pobijedit ćemo. Padne li glava, izgubit ćemo! Sudbina nas drži u svojoj ruci!" Nobunaga une u hram, pomoli se u tišini i baci novčić. Padne pismo. Vidjevši to, njegovi vojnici željno krenu u borbu i do nogu potuku neprijatelja.

"Nitko ne može promijeniti tijek sudbine", reče Nobunagin zamjenik dok su slavili pobjedu. "Zaista ne može", odgovori Nobunaga, pokazujući novčić koji je imao pismo s obje strane. Osobina koja ne resi Nobunagu, ali je tipična za većinu ljudi, zove se reaktivnost. (PS/S.P.)Naslov članka: Jesam li proaktivan?
Autor: prof.dr. Velimir Srića

Izvor: Poslovni savjetnik br.54, str.14-15

 Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox