100 najboljih webova i mobilnih aplikacija u 2012. godini su...

...upravo proglašeni na nacionalnom Internet natječaju Vidi Web Top 100. Provjerite tko su najbolji od najboljih u 2012. godini

U godini kada je malo dobrih vijesti iz Hrvatske nevjerojatna je vijest da se na natječaj za najbolje webove i mobilne aplikacije VIDI WEB Top 100 2012. prijavilo na tisuće novih web projekata kojima tvrtke i pojedinci iz Hrvatske i regije žele dokazati da su sposobni odgovoriti na izazove svjetske web industrije.

Daleko smo iznad prosjeka Europske unije što se tiče čitanja vijesti i novina na Internetu - 85% Hrvata s priključkom na Internet svakodnevno se online informira, dok je europski prosjek 61%. Gotovo 99% mlađih od 30 godina u Hrvatskoj korisnici su Interneta, a svaki dan se osniva na desetke novih start-up tvrtki koje stvaraju novu industriju. Ovo je priča o njima i o njihovom uspjehu. Jedan od najstarijih web natječaja u Europi, koji je promovirao mnoge, danas poznate i uspješne webove, po 14-ti put objavljuje odabranih 100 najboljih webova i 10 webova iz regije, koji će s ponosom nositi prestižnu oznaku VIDI WEB TOP 100 - Najbolji web!

Preglednost, jednostavnost navigacije, dobra strukturiranost, poziv na interakciju s korisnikom i čistoća dizajna samo su neki od atributa kojima je Stručni ocjenjivački sud opisao pobjedničke webove i mobilne aplikacije. No, trendove predvode novi medijski web projekti kao i sasvim novi anonimni web servisi koji svojom originalnošću brzo prikupljaju svoje poklonike“ riječi su koje se iščitavaju iz ocjena zaista respektabilnog ovogodišnjeg stručnog žirija. 

40-ak renomiranih stručnjaka iz čak 30 medijskih kuća i organizacija iz Hrvatske i regije odabralo je koji će se webovi i mobilne web aplikacije uvrstiti u VIDI WEB Top 100 te tako nadopuniti najveći hrvatski on-line direktorij webova u koji se tijekom 14 godina prijavilo više od 33.000 web stranica. Iako je gospodarstvo u višegodišnjoj recesiji, hrvatska web industrija pokazuje da se to na nju ne odnosi i da uz svaku moguću štednju web ostaje bitan projekt u proračunu svake tvrtke, obrta, organizacije ili čak pojedinca.

Od oko 4446 prijavljenih webova i mobilnih aplikacija oznaku nominirane web stranice dobilo je njih 1288. Samom nominacijom ti su webovi ušli u krug odabranih jer su zadovoljili tehnološke i sadržajne zahtjeve kakvi karakteriziraju suvremene webove. Iako je natječaj osmišljen da podijeli samo 110 prestižnih amblema koji opisuju najbolje webove, preporučamo da se pogledaju svi Nominirani webovi koji su dobili oznaku Nominirani web.

Ove je godine Stručno vijeće sastavljeno od 20 profesionalaca iz struke, preporučenih od Web::Strategije, dodatno podignulo letvicu ocjenjivanja kako bi se uvažili najnoviji svjetski trendovi u proizvodnji web servisa i aplikacija te se osim dobrog i kvalitetnog sadržaja mogu pogledati i primjene inovacija, intuitivnost koncepta, ali i dobar i funkcionalan dizajn. 

 Nominiranih 1288 webova i aplikacija na natječaj su prijavili mnogobrojni profesionalci koji se bave razvojem internetskih stranica, mobilnih aplikacija, no i amateri koji pišu svoj blog, tvrtke sa svojom korporativnom ili Facebook stranicom, a zahvaljujući Hrvatskoj gospodarskoj komori ovaj je natječaj otvoren za sve i bez plaćanja kotizacije.

 

Stručni ocjenjivački sud proglasio je Najbolje od najboljih po kategorijama:

Mediji, novosti, oglasnici - hrt.hr

Članovi žirija kategorije: Neven Pavelić, Domagoj Bebić i Stjepan Malović

Korporativne stranice - Iskon.hr

Članovi žirija kategorije: Miodrag Šajatović, Branka Suvajac, Igor Duić i Sandra Mihelčić

Znanost, obrazovanje, kultura - Drzavna-matura.com

Članovi žirija kategorije: Ivana Podnar, Dean Šoša, Mario Kovač i Petra Somek

Zabava, moda, glazba - Ledonardo.hr

Članovi žirija kategorije: Kristijan Frković - Frx, Domagoj Jakopović - Ribafish i Antonija Butković

Vladine organizacije, državne institucije i javni servisi - map.hak.hr

Članovi žirija kategorije: Antonio Zavada, Sanda Lončar i Petar Pereža

Mobilni web i aplikacije - Erste mBanking

Članovi žirija kategorije: Ante Magzan, Dario Hofman, Nikica Škunca, Alan Sumina, Zoran Vučinić, Kristijan Zimmer i Bojan Pleše

Blogovi - doliclivadabb.blogspot.com

Članovi žirija kategorije: Zvonimir Stanić, Ana-Marija Bujić i Velimir Grgić

Turizam i putovanja - studio-kairos.com

Članovi žirija kategorije: Damir Krešić, Petar Grubišić i Tomislav Serdar

Sport, zdravlje, prehrana - coolinarika.com/coolerice/dobrodosli

Članovi žirija kategorije: Darija Vranešić Bender, Robert Frković, Željko Vela i Krešimir Šego

VIDI Web Top 10 exU - sng-mb.si

Članovi žirija kategorije: Ljubica Grozdanovska Dimiškovska, Aleksandar Jeličić i Ivan Minić

Web promocija, community servisi i social media aplikacije - Kraš Dinosauri

Članovi žirija kategorije: Tomislav Kotnik, Robert Slavečki, Hrvoje Hladnik, Ozren Kanceljak i Vibor Cipan

 

Na službenom webu natječaja na adresi http://top100.vidi.hr možete od 21.12. 2012. od 13 sati pogledati kratki film u kojemu se mogu vidjeti svi ovogodišnji dobitnici te osjetiti atmosfera u kojoj nastaje odluka o dobitnicima.

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox