4. konferencija o posvojenju

U petak, 15. travnja u zagrebačkom hotelu Panorama bit će otvorena 4. konferencija o posvojenju čija je ovogodišnja poruka „I ovo dijete treba obitelj“. Skup pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović otvorit će Bernardica Juretić, ministrica socijalne politike i mladih i izaslanica Predsjednice Republike. O preprekama pri posvojenju teže posvojive djece govorit će: Dunja Bonacci Skenderović, predsjednica Adopte i Petra Matković, stručna suradnica Adopte


 

Skup će ujedno poslužiti i kao prilika da se predstave rezultati istraživanja o teže posvojivoj djeci. Naime, godišnje 500 djece u Hrvatskoj ispunjava uvjete za posvajanje, no njih čak 350, tj. 70% ostaje u sustavu socijalne skrbi.

Budući da postoji velik nesrazmjer između interesa za posvojenje i djece koja ostaju odrastati u domovima za nezbrinutu djecu i udomiteljskim obiteljima, istraživanje Adopte, provedeno među potencijalnim posvojiteljima, otkriva koje kategorije djece teško pronalaze novu obitelj.

Kako bi se stanje promijenilo, udruga traži izradu nove sveobuhvatne javne politike vezane uz posvajanje koja bi sadržavala niz održivih aktivnosti u potpunosti prilagođenih potrebama posvojitelja i pojedinih kategorija djece.

Prvi je dan konferencije (petak) namijenjen stručnjacima vezanima uz posvojenje, a drugi je dan (subota) namijenjen građanima, a posebice posvojiteljima i onima koji to tek žele postati.

U sklopu subotnjeg programa potencijalni će posvojitelji moći doznati sve o odabiru posvojitelja u odnosu na dobrobit djeteta, a posvojitelji kako s djetetom graditi privrženost te kako s njim razgovarati o posvojenju.(lp)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox