4 novogodišnje odluke Jadranke Kosor

Premijerka Jadranka Kosor predložila je Saboru da za novu ministricu financija imenuje Martinu Dalić, za novog ministra obrane Davora Božinovića, za novog ministra zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Branka Bačića, a za novog ministra kulture Jasena Mesića.

U Vladu će ući i novi potpredsjednik Vlade zadužen za velike investicije i za tu je funkciju predložen Domagoj Milošević, kazala je premijerka Kosor na konferenciji za novinare u Banskim dvorima. Također je i predložila da ministar poljoprivrede Petar Čobanković postane i potpredsjednik Vlade za gospodarstvo, a potpredsjednikom će postati i ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković.

Premijerka je najavila da će danas pismeno od Hrvatskog sabora zatražiti izvanrednu sjednicu za srijedu, 29. prosinca, na kojoj bi trebali biti predstavljeni i potvrđeni novi članovi Vlade, a kako bi - Vlada u cjelini na novim temeljima počela funkcionirati već od početka 2011. Temeljni kriterij za rekonstrukciju Vlade je jačanje gospodarskog tima, ostvarenje jednog od ciljeva Vlade – izlazak iz gospodarske krize, a drugi je cilj završetak pregovora s EU i potpisivanje pristupnog ugovora u idućoj godini, istaknula je premijerka napominjući kako za predloženu rekonstrukciju ima potporu HDZ-a i vladajuće koalicije.

Jadrankino hvala

Premijerka je zahvalila kolegama, uskoro bivšim ministrima kulture Boži Biškupiću, financija Ivanu Šukeru, graditeljstva Marini Matulović Dropulić i obrane Branku Vukeliću na predanom radu, teškom i nezahvalnom poslu u izvršnoj vlasti dugi niz godina. Prema našem dogovoru, svi oni odlaze u Sabor i postaju saborski zastupnici. To je bila njihova odluka - kazala je. Premijerka je, na upite novinara, odlučno demantirala bilo kakvo povezivanje ministara koji odlaze s istragama USKOK-a i zamolila da špekulacije ne idu tim tragom.

Ni na koji način se odlazak bilo koga iz Vlade ne može i ne smije povezivati s bilo čime o čemu govorite. Zajednička je odluka da u borbi protiv korupcije budemo beskompromisni - poručila je premijerka, ponavljajući da je borba protiv korupcije jedan od stupova rada Vlade, da se ta borba vodi na način da se ne bira ime, prezime ili funkcija.

Na upite o špekulacijama koje su spominjale i odlazak ministara Darka Milinovića i Božidara Kalemete u čijem je resoru niz tvrtki oko kojih se vode istrage, Kosor je kazala kako će se istrage koje se vode voditi i dalje, podsjetila na potporu neovisnosti Državnog odvjetništva i USKOK-a, kao i potporu policiji, MUP-u, da svoj posao rade profesionalno, bez obzira na političku pripadnost i tko kakvu funkciju obnaša.

Kosor: Šuker se umorio

Na upit o odlasku ministra financija Ivana Šukera, a nakon što je biranim riječima govorila o proračunu za 2011., premijerka je kazala kako i danas biranim riječima može govoriti o proračunu. Naravno, zahvaljujem Ivanu Šukeru na dosadašnjem radu, angažmanu, sigurno je da je iznimno puno radio i sasvim sigurno se i umorio, naglasila je. Posao u izvršnoj vlasti je iznimno težak, traži ljude 24 sata na dan, troši ih, svatko ima pravo propitivati što radite, a svi to ne podnose jednako snažno, rekla je. Napominjući kako ne bi o godinama, Kosor je kazala i kako su predloženi novi članovi Vlade „relativno mlada ekipa“, osvježenje, ekipa koja će dati novi polet.

Iduća, 2011. godina je izborna, izbori će biti na kraju 2011., ali ne želimo da i jedne sekunde bude izgubljena godina zato što je izborna. Želimo da se svaka sekunda iskoristi za ostvarenje ciljeva, rekla je Kosor. Spomenula je pritom realizaciju dijela velikih novih investicija što bi omogućilo da gospodarski rast već u idućoj godini bude iznad planiranih 1,5 posto, kao i završetak pregovora s EU.

Nakon toga bit će izbori. To je drugačija utrka i bitka. Potpuno je u ovom trenutku nevažno kakav će biti rezultat te utrke, nego kako najbolje iskoristiti vrijeme koje je pred nama - kazala je premijerka. U tom smislu koalicija je čvrsta, poručila je Kosor koja je uvjerena da će osvježeni Vladin tim ispuniti postavljene ciljeve. (Hina/MŠ)

 

 

Foto: www.vlada.hr

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox