"Akcija mladih" za zdravlje i čišći okoliš

Članovi stranke Akcija mladih počeli su na riječkom Korzu prikupljati potpise na peticiju kojom traže raspisivanje referenduma o izgradnji nove koksare u sklopu Inine rafinerije u Urinju te referenduma o izgradnji termoelektrane na ugljen Plomin 3 u Istarskoj županiji.

 

Potpise na peticiju protiv, kako navode, izgradnje novih onečišćivača zraka u Primorsko-goranskoj županiji prikupljat će do 9. svibnja u Rijeci te u još nekoliko gradova i općina, koji su u blizini predviđenih lokacija za nova postrojenja.

U priopćenju su iz Akcije mladih podsjetili da je posljednih nekoliko dana u Rijeci i okolici zrak vrlo loše kvalitete, ocijenivši da se na već onečišćeno riječko područje "na mala vrata guraju dva moguće velika problema, protiv kojih se treba boriti svim sredstvima."
Nezadovoljni su, navode, "samo deklarativnom" potporom Vlade, ministarstava i lokalnih političara, a pripremu dvaju projekata ocijenili su "skandaloznom". Istaknuli su da su vjerodostojne informacije o izgradnji novih postrojenja nedostupne, da investitori i ministarstva prikrivaju podatke, da se činjenice zamagljuju, među kojima i ta da se termoelektrana Plomin 3 planira isključivo kao termoelektrana na ugljen, a ne na plin, kako je predviđeno prostornim planom Istarske županije.

Pogled na sivo nebo nad nama otkriva nam da je zrak koji udišemo onečišćen, upozoravaju iz Akcije mladih naglasivši da ni prema zakonu "nitko ni zbog kakvih interesa i bilo čijeg kapitala nema pravo ni razmišljati o gradnji novih zagađivača."

Akcija mladih politička je stranka, koja u gradovima i općinama primorsko-goranske županije ima ukupno 14 vjećnika, izabranih s liste te stranke ili sa zajedničkih lista stranaka. (Hina/MJ)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox