Američki san u Hrvatskoj: Hoćeš zdravlje i život? Plati!

Izgleda da će se u Hrvatskoj uskoro život i zdravlje zaista moći dobiti jedino pomoću novca. Novilist.hr piše o novom, dodatnom osiguranju HZZO-a koje bi pacijentima trebalo osigurati viši standard zdravstvene zaštite u odnosu na osnovni.

 

Razlika između novog i dopunskog zdravstvenog osiguranja, koje danas koristi oko dva i pol milijuna građana i time u državnu blagajnu uplaćuje oko 1,6 milijuna kuna, je u tome što dopunskim osiguranjem rješavate samo problem participacije, dok vam novo  nudi bolji tretman u bolnicama i kraće čekanje na pretrage.

Nadalje, dodatno osiguranje, koje su dosad nudili samo privatni osiguravatelji, najčešće pokriva godišnji sistematski pregled, određeni broj specijalističkih pregleda, dijagnostičkih obrada i laboratorijskih pretraga. Postoje i skuplje varijante: fizikalna terapija, manji operacijski zahvati, poseban smještaj i prehrana u bolnici i sl., no što će od toga HZZO pokrivati, još se ne zna. Zna se doduše da će se potonji dio zdravstvenih usluga ugovarati i s privatnim poliklinikama i bolnicama.

 

Nismo svi jednaki

 

Marijo Drlje, predsjednik Udruge hrvatskih pacijenata (UHP) upozorava na stvaranje još većih razlika između bogatih i siromašnih te na činjenicu da će više novca značiti i kvalitetnije liječenje te nestanak jednakosti pristupa.

Osiguravateljske kuće, kojima HZZO od 1. srpnja postaje konkurencija, pak najavljuju traženje ocjene ustavnosti zakona koji je ovo omogućio, jer će navodno HZZO biti u povoljnijem položaju. Naime, oni za ovakav rad moraju imati dozvolu Hanfe, odobrenje resornog ministarstva, odgovarajući temeljni kapital i pokriće za troškove koje moraju planirati godinama unaprijed, a HZZO ne.

Hrvatski ured za osiguranje (HUO) upozorava na najgori mogući ishod, a to je smanjivanje cijene i opsega usluga osnovnog osiguranja te povećanje troškova usluga dodatnog osiguranja, što bi značilo stvaranje dodatnog tereta za osiguravatelje. Jednakost, život, zdravlje... da, za one koji imaju novca. (MJ)

 

Izvor: www.novilist.hr

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox