Anton Filić novi predsjednik novinarskog sindikata

Sindikalni povjerenik u Večernjem listu Anton Filić danas je izabran za predsjednika Sindikata novinara Hrvatske (SNH) na izbornoj skupštini s koje je poručeno da se položaj novinara srozava u gotovo svim hrvatskim medijima.

 

Filića je u tajnom glasovanju izabralo 39 izaslanika iz raznih novinskih redakcija, dok je njegova protukandidatkinja Marijana Matković iz Vjesnika dobila 22 glasa. Predsjedničku dužnost Filić je na 23. izbornoj skupštini preuzeo od Gabrijele Galić iz Novog lista koja je na čelu SNH bila od svibnja 2007.

 

Većina rasprave posvećena je zabrinjavajućem radnom i profesionalnom položaju novinara

Članovi skupštine ustvrdili su i da treba nastaviti na pregovaranju za nacionalni kolektivni ugovor za novinare i radnike u sektoru tiskarske i nakladničke djelatnosti. Nakon osam godina pregovori su početkom svibnja prekinuti jer poslodavci nisu pristali na prijedlog koji bi, prema sindikalnom stavu, osiguravao osnovna prava zaposlenih u medijima.

Sindikalni čelnici nisu pristali na prijedlog poslodavca prema kojem bi plaća novinara početnika bila 3001 kunu neto ističući da ne žele biti "grobari profesije".

Novi predsjednik SNH Filić široj je javnosti postao poznat tijekom nedavnog štrajka novinara Večernjeg lista koji 26 dana nisu radili prosvjedujući zbog otkazivanja kolektivnog ugovora. (Hina/DK)

Foto: Antonio Bronic/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox