Apple učvrstio poziciju najvrednije kompanije na svijetu

Tržišna vrijednost američkog tehnološkog diva Applea prvi je puta premašila 500 milijardi dolara, čime je zacementirao poziciju najvrednije kompanije na svijetu.

Na kraju trgovanja u srijedu Appleova je dionica na Nasdaqu iznosila 542,44 dolara. To predstavlja nevjerojatni zaokret u odnosu na 1997. kada se poduzeće našlo na rubu bankrota a dionica mu je vrijedila samo 3,19 dolara.

Samo je šest američkih tvrtki dosada zabilježila tržišnu vrijednost veću od 500 milijardi dolara. Primjerice, naftni je div Exxon toliko vrijedio na tržištu u 2007. godini, dok je Microsoft nakratko u 2000. vrijedio 600 milijardi dolara. Cisco Systems, Intel i General Electric također su dosegnuli tu vrijednost. Popularnost iPada i iPhonea potaknula je rast Appleovih prihoda i dobiti po stopama rijetko viđen u kompaniji te veličine.

Analitičari predviđaju da bi Appleova dobit mogla u ovoj godini dosegnuti 40 milijardi dolara. To je više nego što većina tvrtki uspijeva ostvariti u stavci prihoda. Kompanija se preporodila pod dirigentskom palicom Stevea Jobsa, koji je umro prošle godine. Uspjeh je postigla prvo u kategoriji računala, a potom su slijedili također megauspješni iPod, iPhone i iPad. (Hina/HT)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox