Areni opet prijeti zatvaranje?

Areni Zagreb, odnosno ljepotici s Laništa kako ju voli zvati gradonačelnik Milan Bandić, ponovno prijeti zatvaranje, što je potvrdio i Arenin direktor Tomislav Pervan, saznaje Vjesnik.

Podsjetimo, Arena Zagreb je zbog dugovanja Grada i države još prošle godine nakratko bila zatvorena. Ingra se tada pobunila jer Grad Zagreb i država nisu ispunjavali svoje obveze te je sama morala plaćati troškove održavanja. Grad je tada na račun Zagrebačkog holdinga uplatio 6,9 milijuna kuna, a novac je dobila Ingrina sestrinska tvrtka, Lanište d.o.o. Tih 6,9 milijuna kuna navodno nije bilo namijenjeno za plaćanje dugovanja za operativne troškove koji su nastali u 2010. godini nego za zakupninu za prvu kvartalnu ratu 2011. godine.

Problem s troškovima

Dug za operativne troškove 2010. je podmiren. Grad je svoj dio uplatio, a Vlada nije. Razliku koju nije platila Vlada za 2010., uplatio je Zagrebački holding. To je veliki problem ugovora, jer Vlada osporava plaćanje operativnih troškova po procjeni i realizaciji i drži se onih inicijalno određenih na početku koji su, samo za prvu godinu korištenja, dogovoreni na razini od 300.000 eura, odnosno oko 2,2 milijuna kuna, rekao je Tomislav Pervan, direktor Arene.

Pervan dodaje da su operativni troškovi za 2010. djelomično plaćeni, odnosno uplaćeno je oko 2,1 milijun kuna. Odnosno, dio koji Vlada i Grad Zagreb pristaju plaćati je plaćen za tri kvartala (75.000 eura po kvartalu), a Holding je još platio milijun kuna. 

Tvrtka Lanište inzistira na avansiranju operativnih troškova za još 8 milijuna kuna i ne pristaje na podastiranje računa za stvarne troškove nastale od 1. siječnja do 31. kolovoza 2011. godine koji nas zanimaju jer nismo u mogućnosti davati velike avanse, posebno jer nas u tome na prate Grad i Vlada koja je zajedno radila na projektu Arena, kaže direktor Arene.

Pregovori

U Ingri kažu da imaju problema s naplatom potraživanja te da su u tijeku pregovori sa Zagrebačkim holdingom.

Podsjetimo, na temelju ugovora o zakupu, Ingra je Arenu predala Holdingu sljedećih 28 godina uz godišnju najamninu od 7,2 milijuna eura. Grad i Vlada su potpisali sporazum o financiranju te zakupnine te su odredili da će putem Holdinga sklopiti ugovor o zakupu i uplaćivati Holdingu najamninu u polovičnom omjeru. Uz osnovnu najamninu, određen je operativni trošak koji je za prvu godinu iznosio 300.000 eura. (jk)

 

 

Izvor: www.vjesnik.hr
Foto: Ingra.hr 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox