Ashton nije sigurna u ulazak palestinske države u UN

Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton rekla je kako nije sigurna da će UN u rujnu glasovati o ulasku palestinske države u tu organizaciju, u razgovoru koji je u četvrtak objavio izraelski dnevnik Haaretz.

 

Kako će međunarodna zajednica, napose Europska unija, glasovati ovisit će o tome što će biti u rezoluciji - rekla je Ashton. Moguće je da će UN glasovati i da će EU biti za. Sve će to uvelike ovisiti o sadržaju rezolucije - kazala je.

Ashton je ovih dana u posjetu Izraelu, gdje se sastala s premijerom Benjaminom Netanyahuom i s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom. U toj je prigodi opetovala da treba nastaviti napore radi obnove izraelsko-palestinskih pregovora koji su zapeli u rujnu 2010.

Palestinci se pak nadaju da će na Općoj skupštini u rujnu u New Yorku pridobiti članice UN-a da priznaju njihovu državu u granicama iz 1967. godine. Izrael se protivi toj inicijativi i zauzima se za nastavak pregovora, ali ne prihvaća palestinski zahtjev za prekid gradnje židovskih naselja. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox