Bačić odbacio optužbe u aferi "Kamioni"

Drugooptuženi u aferi "kamioni", bivši pomoćnik ministra obrane Ivo Bačić, odbacio je u svojoj obrani na zagrebačkom Županijskom sudu USKOK-ove optužbe zbog kojih se našao na optuženičkoj klupi s bivšim ministrom Berislavom Rončevićem.

 

Nije bilo nikakvog prethodnog dogovora mene i Rončevića, niti smo ikoga favorizirali i oštetili državu - kazao je Bačić odgovarajući na USKOK-ove optužbe da je oštetio državni proračun za 10,2 milijuna kuna jer je zajedno s bivšim ministrom izravnom pogodbom kupio skuplje i nekvalitetnije Ivecove kamione za Hrvatsku vojsku.

Bačić je kazao da se odluka o nabavi Ivecovih kamiona temeljila na prijedlozima Službe za razvoj, opremu i modernizaciju te Uprave za logistiku. U dokumentima na temelju kojih se odlučivalo stajalo je da uz Iveco visokim standardima NATO snaga udovoljava jedino Mercedes, čija su vozila bila znatno skuplja. Tvrdi da nije znao da su MAN-ovi kamioni, jeftiniji za čak 10,2 milijuna kuna, prošli testiranje Hrvatske vojske i pritom dobili zadovoljavajuću ocjenu.
Ipak, potvrdio je da mu je Rončević rekao da razgovara s predstavnicima Iveca, ali samo kako bi ih pitao mogu li ostati pri istoj cijeni ako se kupi i manji broj vozila. Tada nisam znao da će posao biti sklopljen s Ivecom te da su oni jedini i odabrani ponuđač - kazao je Bačić.

"Nijednu zadaću nisam mogao odbiti"

Prisjetio se da je odluku o izravnoj pogodbi ministar Rončević obznanio na jednom sastanku rekavši da je odgovoran za ispunjenje NATO ciljeva koji podrazumijevaju i modernizaciju opreme. Bačić je rekao da je takva ministrova odluka bila zakonita i jedini način da se nakon poništenja prvog natječaja nabavi oprema i spasi novac predviđen u proračunu. Sve sam radio po nalogu nadređenih – državnog tajnika Mate Rabotega i ministra Rončevića, a nijednu zadaću nisam mogao odbiti - kazao je Bačić ističući da pritom nije povrijedio pravila službe ili napravio išta nezakonito.

USKOK-ove optužbe o zlouporabi položaja i ovlasti jučer je odbacio i prvooptuženi Rončević. Suđenje se nastavlja sutra kada će USKOK i obrana optuženih iznositi svoje završne govore, čime bi završilo desetomjesečno suđenje. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox