Bandić o mogućoj korekciji proračuna

Zagrebački gradonačelnik govori da je moguć dogovor oko prijedloga gradske uprave o uvođenju imovinskog cenzusa za neka socijalna prava koja je dosad u najvećem dijelu subvencionirao grad, ali samo kada je riječ o korekciji iznosa za 100 ili 200 kuna.

Nema kompromisa oko koncepcije temeljene na socijalnoj osjetljivosti, pravednosti i solidarnosti po kojoj bi se teret krize i recesije optimalno rasporedio. Onaj tko ima više - neka više i plati, tko ima manje - platit će manje, a tko nema - bit će mu besplatno - rekao je Bandić na konferenciji za novinare u gradskoj upravi.

Na upit novinara što ako zastupnici u Gradskoj skupštini ne prihvate proračun za 2011. s takvim prijedlogom, Bandić je odgovorio da gradska uprava ne može dijeliti novac kojeg nema.

Budu li rušili taj koncept samo zato što ih predlaže Milan Bandić, ako žele (lokalne) izbore u Zagrebu imat će ih, no ja ih ne zagovaram - kazao je.

Komentirajući tvrdnje iz Zagrebačkog holdinga da gradska uprava ne plaća njegovim podružnicama ugovorene poslove i subvencije, Bandić je odgovorio kako će platiti ono što je ugovoreno, ali da Grad više neće biti Holdingova "kasica-prasica".

Zagreb je bio kasica-prasica za nerad, neodgovornost i neracionalo poslovanje u Holdingu, no sada kada je brod šupalj, treba se tako i ponašati i pokrpati rupe - naveo je. Spočitnuo je strankama u Gradskoj skupštini što su "godinu dana razrješavali stranačke križaljke" u Upravi i Nadzornom odboru Holdinga umjesto da su radili svoj posao i štedjeli, kao što su to činili u gradskoj upravi.

Mi se nismo ponašali kao pijani milijarderi nego smo se držali zacrtanih gospodarskih smjernica - dodao je.

Zamoljen da komentira tvrdnju predsjednika Uprave Holdinga Ive Čovića da su u minusu zbog neispunjenih obveza Grada, posebice kada je riječ o ZET-u, Bandić je odgovorio kako će Grad platiti onoliko koliko ima novaca te je napomenuo da ZET dosad nije ušao u najavljeno rastrukturiranje tvrtke.

Svi ćemo se morati ponašati u skladu s recesijom - ne mogu od gradske uprave tražiti jedno, a od Holdinga drugo - istaknuo je.

Najavio je da će subvencije podružnicama biti u dosadašnjim iznosima, ali da će nakon šest mjeseci tražiti izvješća o radu i podvući crtu jer Grad, dodaje, nema toliko novca koliko Holdingu treba. Zato će, za istu količinu novca morati pružati istu ili bolju uslugu, a tko to ne može, morat će otići, zaključio je.

Tko je za, a tko protiv Cibone deplasirano je govoriti i mislim da je svatko dobronamjeran za očuvanje našeg najvećeg sportskog 'branda', ali za hohštaplere, neodgovorne i one koji su gurnuli ruku u džep Cibone nema ni lipe iz gradskog proračuna dok sam ja gradonačelnik - ustvrdio je Bandić.

Ponovio je kako je "Cibona", tijekom proteklih 10 godina po kriterijima za financiranje vrhunskog športa, dobila od Grada više novca od "Dinama", a da je, unatoč tome, kao i činjenici da je godinama iznajmljivala protuzakonito uknjižene poslovne prostore, stvoren dug od 120 milijuna kuna.

Oni koji su Cibonu doveli na prosjački štap moraju otići - poručio je Bandić.

Osvrćući se na tvrdnje da želi stečaj kluba i prodaju poslovnih prostora, Bandić je kazao kako je Grad prije mjesec dana ponudio rješenje za početak konsolidacije odnosno da preuzme klub s dvoranom i poslovnim prostorima "s novim pravilima igre", a da zauzvrat plati dugovanje kluba Zagrebačkoj banci.

Dok drugi govore i cvrkuću po Tuškancu, mi radimo za spas Cibone - zaključio je gradonačelnik Bandić.(Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox