Bandić: Tražit ćemo povrat novca za sanaciju Kupske ulice

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nije želio komentirati nepravomoćnu odluku kojom su stanari urušene Kupske ulice izgubili spor o smetanju posjeda, rekavši da Grad za urušavanje nije kriv i da je za sanaciju ulice te smještaj stanara izdvojio gotovo tri milijuna kuna koje će, najavio je, pravnim putem tražiti natrag.


Bandić je na konferenciji za novinare kazao da je za sanaciju izdvojeno 2,3 milijuna kuna, a s troškom smještaja unesrećenih stanara u hostelu gotovo tri milijuna kuna te najavio da će Grad voditi pravnu bitku da mu se taj novac vrati s kamatama, jer nije bio ni investitor ni izvođač. Na ponovljeni upit može li Grad, s obzirom na tijek procesa izgubiti, Bandić je odgovorio da Grad neće izgubiti novac i da je istina spora, ali dostižna.

Stanari Kupske ulice nepravomoćnom su odlukom građanskog suda, nakon četiri godine, izgubili sudski spor s HEP-om i Tehnikom o smetanju posjeda, jer nije dokazana uzročno-posljedična veza radova koje su izvodili i urušavanja te ulice 2007.

U vezi s najavama pojeftinjenja parkiranja, Bandić je za kraj tjedna najavio tiskovnu konferenciju napominjući da se može očekivati produljenje trajanja parkiranja u prvoj i drugoj zoni te smanjenje cijena u određenoj zoni do 20 posto. Napravili smo reda u parkiranju u Gradu Zagrebu i rezultat je mogućnost smanjenja cijena i više slobodnih mjesta - ustvrdio je Bandić.

 

Izgradnja nebodera u Jankomiru

O izgradnju dvaju nebodera u Jankomiru čiji je investitor navodno Ivan Čermak, Bandić je na novinarski upit odgovorio da mu je svejedno tko je investitor, no da su očito problemi veći kada je iz Hrvatske. Zanima nas jedino je li poštovana procedura i je li projekt u skladu s Generalnim urbanističkim planom (GUP) i ako je to tako, Skupština će se o tome izjasniti, rekao je Bandić.

Zamjenik pročelnika Gradskog ured za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Željko Horvat pojasnio je da je u planu izgradnja samo jednog nebodera za koji je proveden arhitektonsko-urbanistički natječaj, struka je dala mišljenje i poštivana je procedura, što je potvrdilo i Ministarstvo graditeljstva. Prema GUP neboder se može graditi na tom mjestu (u Jankomiru) - rekao je Horvat.

Bandić je potvrdio i dovršenje Šoljanove ulice, najavivši da će se pristupiti izvlaštenju zemljišta, jer je to povoljnije rješenje za Grad, iako dugotrajnije, no nije mogao reći kolike će biti uštede.

Upitan zašto je iz gradske blagajne izdvojeno 27 tisućakuna za potporu organizaciji prosvjeda u Haagu, Bandić je odgovorio da je potpora dana jer je bila zatražena i smatrali su da je treba dati. Podržali smo prosvjed kao izraz neslaganja s nepravomoćnom presudom haaškog tribunala o postojanju udruženog zločinačkog pothvata i osude hrvatskih generala - kazao je Bandić. (Hina/SJ)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox