Bebić: "Bljesak" je obasjao nadolazeću "Oluju"

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, koji je u Okučanima bio nazočan obilježavanju 16. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Bljesak", izjavio je kako je "Bljesak" preokrenuo tijek Domovinskog rata i "obasjao nadolazeću "Oluju"".

 

Vojno-redarstvena akcija Bljesak je nešto što je slavno započelo i slavno završilo - ustvrdio je Bebić.

Na primjedbu novinara kako iz godine u godinu sve manje sudionika nazoči obilježavanju "Bljeska", Bebić je ustvrdio kako se "temeljni smisao onoga što se ovdje dogodilo, svake godine sve više pojačava" te da "ljudi nisu izgubili entuzijazam" i nije bitno koliko ih se okupi.

 

Novinare je zanimalo i je li "Bljesak" nakon "Oluje" slijedeća vojna akcija koja bi mogla postati "metom optužbi iz Srbije"

Pobjedonosna i veličanstvena akcija "Bljesak" doprinijela je oslobađanju velikog dijela Hrvatske i puni smo ponosa te se s istim ponosom sjećamo i hrabrih branitelja koji su sudjelovali u akciji, a posebice onih koji su stradali - izjavio je ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić.

Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general pukovnik Mladen Kruljac podsjetio je kako je akcija "Bljesak" planirana još u studenome 1994. a u samoj akciji sudjelovale su 32 postrojbe HV-a i MUP-a.

Prvi dan smo blokirali skelska mjesta prijelaza na rijeci Savi, oslobođen je Jasenovac a nakon što smo tijekom noći pregupirali snage, ujutro smo nastavili s akcijom da bi u Okučane ušli u 13,21 sati, a do kraja dana izbili i na državnu granicu na rijeku Savu - naveo je Kruljac. (Hina/DK)

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox