Bijeli grozd 2017

U četvrtak, 23. 11. 2017. godine, u Esplanade Zagreb Hotelu, u svečanoj, ali i prijateljskoj atmosferi, održana je 6. po redu dodjela Bijelog grozda, nagrade vinarijama koje uspješno razvijaju vinski turizam i pojedincima koji svojim aktivnostima doprinose razvoju i promicanju vinske kulture.

Bijeli grozd je nagrada najboljim vinarijama s turističkog aspekta, a utemeljila ju je 2012. godine udruga za kulturu stola G.E.T., koja se bavi razvojem i promicanjem eno-gastronomije i razvojem vinskog turizma. Danas Bijeli grozd pokriva države regije te se na G.E.T.-ovoj konferenciji o eno-gastro turizmu dodjeljuje Regional Trophy nagrada prema glasovima publike iz cijele regije.

"Prodaja na vlastitom pragu postala je prioritet vinara, vinski podrumi postali su sastavni dio turističke ponude i veliki čimbenik turizma uopće. Stoga je misija ovog projekta istaknuti one koji se najviše trude, pohvaliti njihov rad i uspjeh, dati im poticaj za nastavak, a svima ostalima dati poticaj za dodatni trud i razvoj kvalitete sveukupne ponude. To se ne odnosi samo na vinarije, nego na sve one koji svojim djelovanjem na bilo koji način utječu na razvoj i promicanje eno-gastro turizma i kulture stola.", objasnio je Tomislav Stiplošek, predsjednik udruge.

Za najbolje vinarije po svojem mišljenju, glasovalo je i ove godine više od 500 eno-gastro znalaca i putnika. Unutar Hrvatske, rezultati su podijeljeni na 4 regije: Bregovitu Hrvatsku, Dalmaciju, Istru i Kvarner te Slavoniju i Podunavlje. Diplome su dodijeljene i vinarijama iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije.

U svečanom tonu u zagrebačkoj Esplanadi dodijeljena su priznanja najboljim vinarijama, u odnosu na ukupno prikupljene bodove, ali i nekoliko posebnih priznanja za doprinos eno-gastro turizmu u Hrvatskoj.

Dobitnici diploma su:

Bregovita Hrvatska

1)       Vinarija Vuglec breg, Škarićevo - Krapina

2)       Vinarija Bolfan Vinski Vrh, Hraščina

3)       Vinarija Kolarić, Hrastje Plešivičko

Dalmacija

1)       Vinarija Korta Katarina, Orebić, Pelješac

2)       Vinarija Saints Hills, Zagruda, Pelješac

3)       Vinarija Rizman, Klek (vinogorje Komarna)

Istra i Kvarner

1)       Vinarija Meneghetti, Bale

2)       Vinarija Boškinac, Novalja

3)       Vinarija Kozlović, Momjan

Slavonija i Podunavlje

1. mjesto: Vinarija Iločki podrumi, Ilok

2. mjesto: Vinarija Kolar, Suza baranjska

3. mjesto: Vinarija Belje, Kneževi Vinogradi

Najbolji u Hrvatskoj:

1)        Vinarija Vuglec breg, Škarićevo - Krapina

2)       Vinarija Meneghetti, Bale

3)       Vinarija Korta Katarina, Orebić i Vinarija Iločki podrumi, Ilok

Vinarije koje dijele treće mjesto imale su identičan broj bodova po svim parametrima.

Najbolji u Sloveniji:         Vinarija Puklavec Family Wines iz Ormoža

Najbolji u Bosni i Hercegovini: Vinarija Vukoje iz Trebinja

Najbolji u Srbiji:   Vinarija Zvonko Bogdan iz Palića

Najbolji u Crnoj Gori:      Vinarija Plantaže iz Podgorice

Najbolji u Makedoniji:    Vinarija Chateau Kamnik iz Skoplja

Ovo je priznanje čiji je cilj pohvaliti vinarije koje su tek nedavno uvele turističku ponudu ili još nisu, ali planiraju, jer su shvatili koliko je to bitno, a krenule su dobro i s puno entuzijazma. Smatramo da je bitno pokazati im da je njihov rad primijećen i time im dati poticaj da ustraju u tom radu.

Priznanje Dobar Start za 2017. godinu dobila je vinarija Dine iz Blata na otoku Korčuli.

Posebna priznanja

•             Vlado i Slavica Borošić, posebno priznanje za životno djelo, za izniman doprinos u razvoju i promicanju vinske kulture

•             Tvrtka Pupitres, posebno priznanje za izniman doprinos u razvoju vinske kulture -

•             Siniša Lasan, posebno priznanje za izniman doprinos u promicanju vinske kulture

Opći ciljevi projekta Bijeli grozd su prezentacija i poboljšanje turističke usluge u eno-gastro turizmu. Širenjem Bijelog grozda u države regije, ciljevi projekta se počinju odnositi na podizanje svijesti o važnosti eno-gastro turizma u cijeloj regiji, a ne isključivo i izdvojeno u Hrvatskoj.

(PS/Z.R.)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox