Biti "sam svoj majstor" nikad se nije više isplatilo

Usluge servisiranja različitih kućanskih aparata i usluga trebaju nam gotovo svakodnevno. A oni koji ih plaćaju, jako dobro znaju da to nije nimalo jeftino. Ponekad nam se čini da bi jeftinije koštala kupnja novog aparata. Pa iako su obrtnici smanjili neke usluge, ostale su još uvijek preskupe, piše novilist.hr.

 

Ako koristite grijala na plin, treba ih servisirati. Na jednak način koristite i usluge čišćenja dimnjaka, popravaka i zamjena ventila za vodu i još mnogočega, a cijene nerijetko nemaju veze sa zdravim razumom. Stvar je još gora ako znate da primjerice dimnjačari najčešće imaju koncesiju za određeno područje, dakle monopol, pa vam mogu naplatiti što god žele.
Cijene održavanja u godinu su dana porasle za 2,6 posto, a popravaka kućanskih aparata za 3,1 posto.

No ne radi se tu samo o kućanskim popravcima. Ista stvar je prisutna i u vječno preskupoj vožnji taksijem. Primjerice, u New Yorku start košta 12 kuna, a 1,20 svaki kilometar, u Parizu 16, a svaki kilometar još deset  kuna, dok u Zagrebu kilometar košta sedam kuna no sam start 19, a u Dubrovniku čak 25 kuna.

Cijene popravaka i održavanja:
- sat vremena čišćenja bojlera od kamenca: od 400 do 600 kn
- zamjena ventila za vodu: od 150 do 350 kn
- provjera pušta li bojler (traje cca 5 sek.): 100 kn.

Uvijek možete probati nešto napraviti „na crno“, što je isto tako svakodnevna praksa, a to će vas uglavnom doći upola manje. (MJ)

 

Izvor: www.novilist.hr

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox