Bosch pokreće oblak za svoje usluge povezane s internetom stvari

Bosch pokreće vlastiti oblak za usluge koje se nude preko interneta. Na svojem oblaku za internet stvari Bosch, međunarodni dobavljač tehnoloških usluga, pokreće razne aplikacije za svoje grane poslovanja povezane mobilnosti, povezane industrije i povezanih zgrada.

Prvi se oblak nalazi u Njemačkoj. „Od danas nudimo sve adute za povezani svijet na jednom mjestu. Boschev oblak za internet stvari zadnji je dio slagalice kojim se zaokružuje naša stručnost na području softvera. Sada pružamo potpunu uslugu za povezivost i internet stvari”, izjavio je Boschev glavni izvršni direktor Volkmar Denner na Boschevoj konferenciji ConnectedWorld u Berlinu u srijedu. Bosch je jedina tvrtka na svijetu koja djeluje na svim trima razinama interneta stvari. Grupa Bosch nudi ključne tehnologije kojima se omogućuje povezivost, kao što su senzori i softver, a na temelju toga razvija i nove usluge. „Važan čimbenik u uspjehu povezanih rješenja njihova je mogućnost proširenja. Poslovni modeli moraju imati mogućnost brzog rasta kada je on potreban. Boschev oblak za internet stvari znači da Bosch sada ima odgovarajuću infrastrukturu. Ovo vidimo kao veliki korak naprijed za Bosch”, rekao je Denner koji je odgovoran za istraživanje i napredni inženjering u Boschevom Upravnom odboru. Boschev oblak za internet stvari sačinjava tehnička infrastruktura te ponude platforme i softvera. Za početak će ga Bosch kao dobavljač tehnologije i usluga upotrebljavati za rješenja unutar tvrtke. Sustav će od 2017. biti dostupan kao usluga i drugim tvrtkama.

Mozak povezanog svijeta: Boscheva platforma IoT Suite

Softverska jezgra Boscheva oblaka za internet stvari platforma je IoT Suite koju je tvrtka sama razvila. Ona prepoznaje sve predmete koji se mogu spojiti na internet, upravlja razmjenom podataka te omogućuje mnoštvo usluga i poslovnih modela. Sustav upravljanja skupovima podataka big data omogućava analizu golemih količina podataka. „Boscheva platforma IoT Suite mozak je povezanog svijeta. Nudi sve funkcije potrebne za povezivanje uređaja, korisnika i poduzeća”, rekao je Denner. Pravila za automatske odluke mogu se pohraniti u Boschevoj platformi IoT Suite, primjerice kada treba izvijestiti o uzorcima trošenja i habanja te poduzeti preventivne mjere za servisiranje strojeva. Bosch i njegovi kupci već upravljaju mnogim rješenjima i projektima koji se temelje na ovoj platformi. Boschev oblak za internet stvari trenutno povezuje više od pet milijuna uređaja i strojeva.  

Boscheva stručnost na području interneta stvari za povezani svijet 

Tijekom govora pred 800 predstavnika prisutnih na konferenciji, Denner je naglasio da se ta digitalna transformacija ne smije doživjeti kao prijetnja. „Digitalna transformacija i sve veća povezivost velike su prilike za nas.” Točnije, one nude tvrtkama sa snažnom industrijskim osnovom i izvrsnim hardverskim znanjem mogućnost ne samo za razvoj svojih tradicionalnih poslovanja nego i ulazak na posve nova područja. „Ključni je preduvjet imati stručnost na području softvera i IT-ja unutar vlastite tvrtke. Bosch takvu stručnost izgrađuje već niz godina.”

Širok raspon mogućnosti i poslovnih modela 

Bosch je već razvio brojne proizvode i rješenja za povezani svijet. Boschev sustav za pametne kuće, primjerice, može korisnicima pokazati trenutnu temperaturu u njihovu domu i omogućiti im promjenu postavke dok su još na putu kući. Drugo rješenje koje sadržava Boschev oblak za internet stvari osmišljeno je za servisne tehničare za grijanje. Omogućava im udaljeni pristup sustavima grijanja za koje je ovlašten Bosch s ciljem uklanjanja problema u slučaju kvara. To znači da sa sobom mogu ponijeti sve potrebne rezervne dijelove na svoj prvi, a sada i jedini, servisni posjet. Prednost za klijente niži su troškovi servisa.

Podaci iz senzora koji se nalaze u poljima šparoga također dolaze do Boscheva oblaka za internet stvari. Poljoprivrednici sada mogu očekivati uspješniju žetvu jer znaju točnu temperaturu tla. Boschev oblak za internet stvari također izrađuje internetsku kartu dostupnih mjesta za parkiranje s kojih se putovanje na posao nastavlja javnim prijevozom, i to za cijelu mrežu prigradskih vlakova u Stuttgartu. Senzori otkrivaju slobodna parkirna mjesta i prosljeđuju te informacije u oblak gdje se upotrebljavaju za ažuriranje karte u stvarnom vremenu. Tu kartu korisnici mogu vidjeti na svojem pametnom telefonu. Drugi je primjer usluga rezerviranja parkinga za vozače kamiona. Kada traže mjesto za odmor na kojem mogu parkirati, njihov kamion šalje podatke o lokaciji u Boschev oblak za internet stvari. On zatim rezervira dostupno parkirno mjesto u blizini i obavještava vozača. „Ti primjeri pokazuju da su inteligentno povezani uređaji uz pomoć usluga iz našeg oblaka za internet stvari osnova uspješnih poslovnih modela utemeljenih na internetu stvari. Povezana rješenja poboljšavaju ljudima kvalitetu života i čuvaju prirodne resurse”, izjavio je Denner.

Računalstvo u oblaku 

Pri korištenju računalstva u oblaku podaci i programi nisu pohranjeni na računalima u kućama ili uredima, nego u centru za računalstvo u oblaku. Operator centra odgovoran je za sigurnost i rad, osigurava potrebne računalne kapacitete te osigurava potrebne programe, sigurnost podataka i rezervne kopije. Tako korisnici ne moraju obavljati niz zadataka koji oduzimaju vrijeme i novac. Tehnologija oblaka i platforme oblaka osnova su brze i jednostavne proširivosti aplikacija. 

Boscheva konferencija ConnectedWorld – mjesto gdje se predstavnici industrije susreću i razgovaraju o primjeni
Boschev događaj ConnectedWorld godišnja je konferencija koja se bavi internetom stvari. Ove godine oko 800 međunarodnih stručnjaka dolazi u Berlin radi rasprave o trenutnim područjima primjene i novim poslovnim modelima. Izlaganjem uspješnih primjera konferencija pokazuje kako je vizija interneta stvari postala stvarnost.

(PS/Z.R.)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox