Bože čuvaj Mađare: U Mađarskoj se novim Ustavom brišu nacionalne manjine

I dok nacionalne manjine imaju zajamčena prava (bar Ustavom), a prava nekih manjina se iz godine u godinu povećavaju, susjedna Mađarska iz svog vrhovnog zakona manjine nastoji izbrisati, piše Novi list.

 

S Mađarima u njihovoj zemlji trenutno koegzistira 13 nacionalnih manjina, među kojima je i hrvatska. Novi Ustav Republike Mađarske, koji bi trebao stupiti na snagu 1. siječnja iduće godine, kaže: Bože čuvaj Mađare (…) Narodnosti i narodnosne zajednice koje žive u Mađarskoj smatraju se dijelom mađarskog naroda, a kulturne raznolikosti se poštuju.

Predstavnici manjina uložili su amandman kojim traže jamčenje cjelovite zaštite i jačanja manjinskih prava, a ova odredba Ustava u suprotnosti je, piše Novi list, s konvencijom o zaštiti nacionalnih manjina Vijeća Europe i ostalih konvencija UN-a, EU-a i OESS-a. Ako 18. travnja ove godine novi Ustav bude odobren, a 24. travnja ga potpiše i mađarski predsjednik, od sljedeće godine sve će manjine u toj zemlji biti na putu potpune asimilacije.

Velika Mađarska

Mađarske je u posljednje vrijeme imala dosta ispada vezanih uz nacionalizam i veličanje tzv. Velike Mađarske: Ustav im je pisan na arhaičnom mađarskom jeziku, u Bruxellesu su prilikom preuzimanja predsjedništva EU-om u predvorju zgrade Justus Lipsisus postavili kartu Velike Mađarske koja je između ostalog obuhvatila i veće dijelove Rumunjske, Slovačke, Srbije i Hrvatske.

Je li riječ o povođenju za nekim odlukama Francuske i Njemačke kad su manjine u pitanju, ili Mađarska ima neku svoju agendu, još nije poznato, ali s obzirom da Mađarska može utjecati na hrvatski ulazak u EU, baš nas zanima reakcija naših vlasti na sve ovo. Zasad reakcija iz Hrvatske nema, ali zato predsjednik hrvatske državne samouprave u Mađarskoj, Mišo Hepp, kaže da tek treba vidjeti novi Ustav te da vjeruje kako do potpunog brisanja manjina ipak neće doći. (MJ)

 

Izvor: Novi list, 7. travanj 2011.

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox