Brodosplit ne može samostalno financirati gradnju broda za Jadroplov

Brodosplit je iznenađen što još nisu ostvareni uvjeti za početak gradnje broda za splitskog brodara Jadroplov na njegovim navozima ističući kako brodogradilište nije u mogućnosti samostalno financirati tu gradnju, priopćila je Služba za odnose s javnošću splitskog brodogradilišta.

 

Brodogradilište nije u mogućnosti prihvatiti isplatu broda kod isporuke, jer ne može samostalno financirati gradnju - navodi se u priopćenju. Ovo stajalište splitskog brodogradilišta objavljeno je nakon što je jučer Nadzorni odbor Jadroplova na sjednici u Zagrebu izrazio spremnost da ta tvrtka izvrši "uplatu ukupne kupoprodajne cijene prilikom primopredaje broda".

Brodosplit, s druge strane, izražavajući iznenađenje što još nisu ostvareni uvjeti za početak gradnje broda za Jadroplov u splitskom brodogradilištu, podsjeća kako su "predstavnici Jadroplova i Brodosplita još prošlog utorka prihvatili činjenicu da Ministarstvo gospodarstva ne može izdati jamstvo kakvo je predviđeno Ugovorom (o gradnji broda). Stoga su, u petak popodne, usuglašeni novi uvjeti te je dogovoren dodatak na Ugovor. Uz performanse guarantee (garancija za dobro izvršenje posla ili garancija učinka), kakvo je izdalo Ministarstvo, Brodosplit je sa svoje strane ponudio brodaru povoljniju dinamiku plaćanja", navodi se u priopćenju službe za odnose s javnošću Brodosplita.

U Brodosplitu su uvjereni kako će biti uloženi dodatni napori da se ovi pregovori, kako se navodi u priopćenju, uspješno okončaju.

Zauzimanje pogona

Čelnici podružnica triju sindikata koji djeluju u Brodosplitu jučer su pak zaprijetili da će pozvati radnike na zauzimanje proizvodnih pogona brodogradilišta ako se ubrzo ne počne graditi brod za Jadroplov.

Bit ćemo strpljivi do 15. lipnja, a potom za 16. lipnja sazvati skup svih radnika koji su na čekanju i pozvati ministra gospodarstva Đuru Popijača i čelnike Brodosplita da nam objasne zašto se ne ugovara gradnja brodova, rekao je novinarima povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u splitskom brodogradilištu Joško Franić. (Hina/MJ)

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox