Broj nezaposlenih prešao 370 tisuća

Foto: Shutterstock

Broj osoba evidentiranih na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ) danas je prešao 370.000, oko podneva je, po dnevnim podacima HZZ-a, trenutačni broj nezaposlenih bio 370.197 osoba. 

Na web-stranici HZZ-a također je objavljeno da slobodnih radnih mjesta ima 5.146. S obzirom na trenutni podatak o 370.197 nezaposlenih, proizlazi da je od početka siječnja do danas broj nezaposlenih porastao za gotovo 12 tisuća osoba, ili da je svaki radni dan na evidenciju prijavi bez posla ostajalo gotovo 800 osoba. Trenutni broj nezaposlenih predstavlja dnevno stanje nezaposlenih osoba prijavljenih u evidenciji HZZ-a, a broj slobodnih radnih mjesta prikazuje koliko je trenutno raspoloživih slobodnih radnih mjesta prijavljenih HZZ-u i oglašenih na web-stranici Burza rada HZZ-a.

Podaci o trenutnom broju nezaposlenih i broju slobodnih radnih mjesta informativnog su karaktera i ovise o dnevnim događanjima koja nisu ravnomjerno raspoređena tijekom mjeseca, pojašnjava HZZ. Zadnji službeni statistički podaci, koji su rezultat redovitog mjesečnog izvještavanja o stanju na tržištu rada, odnosili su se na prosinac 2012. godine, kada je u evidenciji HZZ-a bilo registrirano 358.214 nezaposlenih, što je u odnosu na studeni više za 3,2 posto ili 11.167 osoba, a u odnosu na prosinac 2011. godine više za 13,6 posto ili 42.776 osoba.

Broj nezaposlenih na mjesečnoj razini raste od srpnja prošle godine, a stopa registrirane nezaposlenosti u prosincu je prešla 21 posto. Po jučer objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku, stopa registrirane nezaposlenosti za prosinac je iznosila 21,1 posto, što je njena najviša razina od ožujka 2003. godine. Stopa registrirane nezaposlenosti za prosinac je 0,7 postotnih bodova veća nego za studeni, kada je iznosila 20,4 posto, dok je na godišnjoj razini, u odnosu na prosinac 2011. godine, kada je iznosila 18,7 posto, viša za 2,4 postotna boda. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox