Čačić: Sve što se u Hrvatskoj događa podsjeća na gangrenu ili dijabetes

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić usporedio je stanje hrvatskog gospodarstva s organizmom zahvaćenim teškim bolestima kao što su gangrena, dijabetes i karcinom te istaknuo da se takvo stanje i potreba "bolnih rezova" više ne mogu ignorirati.

Sve što se u Hrvatskoj događa u biti podsjeća na gangrenu ili dijabetes, a Vlada toga mora biti svjesna kao stanja gospodarskog organizma, rekao je Čačić zamoljen za komentar novootkrivenih dugova Brodosplita od 370 milijuna kuna, nakon sudjelovanja na obilježavanju Dana normi.

To ne boli, na prvi pogled možete glumiti da vam nije ništa, a organizam se doslovce raspada, kaže Čačić. Dodaje da se, ako se gangrena, dijabetes ili karcinom ne počnu liječiti pretvarajući se politički da nije ništa, dovodi u situaciju da se mora "izvaditi plućno krilo ili rezati ne samo gležanj nego i cijelu nogu" radi preživljavanja. Mi smo sad u fazi kad se više ne može glumiti da možemo proći bez bolnih rezova, kaže Čačić.

Predvidiva inflacija

Upitan za komentar porasta inflacije u rujnu na godišnjoj razini za pet posto, što je najviše od 2008. godine, rekao je da je to više-manje predvidivo, a razlog je dominantno rast cijena energije i prehrane.

Čačić očekuje da će inflacija u sljedećem razdoblju lagano usporavati i da će dospjeti u razmjere koje je Vlada očekivala te da neće prijeći negativne rekorde iz 2008. godine.

Vlada, kaže Čačić, ne predviđa daljnja povećanja cijena osim u toplinarstvu, što se odnosi na 120 tisuća obitelji u Hrvatskoj. Čačić očekuje da će inflacija u sljedećim mjesecima stagnirati i na području energetike i prehrane. (Hina/jk)

 

 

Foto: Danijel Berkovic/PIXSELL

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox