Čačiću za recesiju svi krivi

Iako je Hrvatska ponovno ušla u recesiju, resorni ministri smatraju da se taj negativni trend može promijeniti, a prve rezultate očekuju do kraja godine.

Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić rekao je novinarima kako nije pesimist, unatoč podatku da je BDP u prvom tromjesečju pao za 1,3 posto, no nije zadovoljan brzinom promjena zbog čega će se prvi rezultati Vladinih mjera vidjeti tek krajem godine.

Stvarne pomake možemo očekivati od pristojne turističke sezone, u jesen očekujemo da će se početi osjećati nekakvi pokazatelji ulaganja koje Vlada sada pokreće, a pravi lakmus – papir za to što sada radimo bit će tek četvrti kvartal – tada ćemo vidjeti je li se nešto počelo micati, ustvrdio je.

Po Čačiću, za trenutno stanje krivi su svi – sporost u reorganizaciji javnih tvrtki, nedostatak projekata, mediji, politika, poduzetnici… „Napravili smo atmosferu defanzive i depresije u kojoj prevladava mišljenje kako ne treba ništa učiniti“, ustvrdio je Čačić dodavši kako ljudi nisu naučeni preuzimati odgovornost.

Na primjedbu novinara da su se najavljivali veliki radovi početkom lipnja, Čačić je odgovorio kako nije govorio o velikim radovima već o stotinama malih radova jer za velike nema pripreme i projekata.

Tek će uslijediti raspisivanje natječaja za velike projekte, poput TE Plomin za koju se traži strateški partner. To je ogroman projekt od 800 milijuna eura, a mislim da se danas donosi odluka o ekološkoj dozvoli koja je podloga za raspisivanje natječaja, rekao je.

Krivac - energetski sektor

Po mišljenju ministra financija Slavka Linića, glavni uzrok recesiji je energetski sektor koji se okrenuo uvozu umjesto domaćoj proizvodnji. Ako promijenimo navike i počnemo proizvoditi a ne uvoziti, negativni trend se može promijeniti, poručio je Linić naglasivši kako Vlada na to može i treba utjecati.

I željeznica se bavi sama sobom i restrukturiranjem, a ne ulaganjem u opremu i obnovu postojećih pruga, a isto je i kod Hrvatskih voda, kaže Linić. Na upit zašto se nije smijenilo one koji se nisu snašli, Linić je odgovorio kako se postavlja pitanje „je li mjesec-dva razlog za smjenjivanje i koliko će se vremena izgubiti traženjem novih ljudi“.

On smatra kako je Vladina najava o ovogodišnjem rastu BDP-a od 0,8 posto još uvijek ostvariva. Do pada je došlo zbog strukturnih problema i neodgovornog vođenja ekonomije, što se može promijeniti te uz dobar turizam i ozbiljne investicije u energetici, vodoprivredi i željeznicama do kraja godine preokrenuti u pozitivan trend, drži Linić.

Maras optimističan 

I ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras uvjeren je da će Hrvatska izaći iz negativnih trendova, jer će temelji koje je Vlada napravila kroz poticaje malim i srednjim gospodarstvenicima, očuvanje kreditnog rejtinga, izvore financiranja po najpovoljnijim kamatnim stopama i jamstva za male i srednje poduzetnike polučiti rezultate do kraja godine.

Maras je istaknuo kako po prvi puta nakon četiri godine imamo više otvorenih nego zatvorenih obrta. Prethodnih godina imali smo po tisuću više zatvorenih obrta, a trenutno ih imamo oko 300 više otvorenih, što pokazuje da se stvari ipak mijenjaju, ustvrdio je. (Hina/jk)

 

 

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox